САЩ заяшиха, че са съгласни със западните съюзници, че доставката на Русия на експлозивни дронове от Иран нарушава санкциите на ООН, информира БиБиСи.

Киев беше ударен от така наречените дронове "камикадзета" в понеделник, пуснати от Русия, като се смята, че те са произведени в Иран.

САЩ са съгласни с оценката на Франция и Великобритания, че дроновете нарушават Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, се казва в изявление на Държавният департамент на САЩ. Тази резолюция, свързана с ядреното споразумение на Иран, забранява иранските продажби на определени военни технологии.

Украйна идентифицира дроновете като ирански оръжия Shahed-136. Наричат ​​ги дронове камикадзе на името на японските пилоти на изтребители, които са участвали в самоубийствени мисии през Втората световна война.

Светът осъди "отчаяните" руски атаки срещу цивилни в Украйна

Светът осъди "отчаяните" руски атаки срещу цивилни в Украйна

ООН настоя нападенията с дронове да спрат

Убедени сме, че тези дронове, които бяха прехвърлени от Иран в Русия и се използвани от Русия в Украйна, са сред оръжията, които остават под ембарго съгласно 2231", каза Ведант Пател от Държавния департамент.

Иран отрича да ги доставя на Русия. По думите на Пател САЩ са разкрили публично, че Русия е получила дронове от Иран и че това е част от плана на Русия да внесе стотици ирански безпилотни летателни апарати от различни типове. Той добави, че има "обширни доказателства" за използването им от Русия в Украйна.

Центърът на Киев отново под обстрел
Обновена

Центърът на Киев отново под обстрел

Столицата е била атакувана от безпилотни дронове камикадзе

Преди няколко дни Институтът за изследване на войната съобщи, че Русия може да е подписала нов договор с Иран за доставка на безпилотни самолети Arash-2, след като разкри, че руските войски може би са разположили ирански военни експерти, свързан с Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) в окупираните територии на Украйна, за да се обучават руските сили за използването на иаранските дронове "Шахед-136".

ISW: Иранските дронове няма да променят хода на войната в Украйна

ISW: Иранските дронове няма да променят хода на войната в Украйна

И частната армия Вагнер влиза в руските социални медии

Преди месец САЩ вече наложиха санкции на четири компании за изнасяне на дронове към Русия.

Руската армия от един месец започна да използва по-активно безпилотните апарати във войната си срещу Украйна, първоначално с единични такива атаки - спрямо Одеса и Запорожие, а в последната седмица и по столицата Киев и други области в страната.