Националният архив на САЩ публикува близо 1500 документа, свързани с разследването на убийството на президента Джон Кенеди през 1963 г., предаде "Гардиън".

Разкриването на секретни телеграми, вътрешни доклади и други документи отговаря на крайния срок, поставен през октомври от настоящия държавен глава Джо Байдън, и е в съответствие с федерален закон, който призовава за публикуване на документи, с които разполага правителството. Очаква се през следващата година да бъде оповестена и допълнителна информация по случая.

Няма непосредствени признаци, че записите съдържат разкрития, които биха могли да променят коренно общественото разбиране за събитията около убийството на Кенеди на 22 ноември 1963 г. от ръката на Лий Харви Осуалд. Въпреки това последният транш от документи беше очакван с нетърпение от историци и мнозина други, които десетилетия по-късно остават скептични, че в разгара на Студената война млад мъж с поръчана по пощата пушка е единственият отговорен за убийството, което промени хода на американската история.

Документите включват телеграми и бележки на ЦРУ, в които се обсъждат разкритите по-рано, но така и неизяснени докрай посещения на Осуалд в съветското и кубинското посолство в Мексико сити, както и обсъждането на потенциалното участие на Куба в убийството на Кенеди.

В една от телеграмите на ЦРУ се описва как Осуалд се обажда в съветското посолство, докато е в Мексико, за да поиска виза за посещение в Съветския съюз. Той посещава и кубинското посолство, очевидно интересувайки се от пътническа виза, която би му позволила да посети Куба и да изчака съветска виза. На 3 октомври, повече от един месец преди убийството, той се връща в САЩ през граничен пункт на границата с Тексас.

Бивш шеф на ЦРУ с нова теория за убийството на Кенеди - виновен е Хрушчов

Бивш шеф на ЦРУ с нова теория за убийството на Кенеди - виновен е Хрушчов

Осуалд бил вербуван от СССР ​​през 1957 г., докато служил в Япония като американски морски пехотинец

В друг доклад, датиран на следващия ден след убийството на Кенеди, се казва, че според прихванат телефонен разговор в Мексико Сити Осуалд е общувал с офицер от КГБ, докато е бил в съветското посолство през септември същата година.

След престъплението мексиканските власти арестуват мексиканска служителка на кубинското посолство, с която Осуалд е общувал. Тя е споделила, че мъжът е твърдял, че е "комунист и почитател на Кастро".

В един от документите на ЦРУ с гриф "Само за секретни очи" се проследяват заговорите на американското правителство за убийството на тогавашния кубински лидер Фидел Кастро, включително заговор от 1960 г., който включва "използването на престъпния свят с контакти в Куба".

Разсекретените файлове включват няколко доклада на ФБР за усилията на бюрото да разследва и наблюдава големи мафиоти като Санто Трафиканте младши и Сам Джанкана, които често се споменават в конспиративните теории за убийството на Кенеди.

Убиецът на сенатор Робърт Кенеди може да излезе на свобода

Убиецът на сенатор Робърт Кенеди може да излезе на свобода

77-годишният Сирхан Сирхан прекара в затвора 53 години...