Американската страна ще разработи самостоятелно правните основания за нанасянето на военен удар по Сирия, ако президентът Барак Обама вземе решение за провеждането на такава, операция предадоха информационните агенции.

„Когато президентът вземе окончателно решение, по отношение на обстоятелствата, даващи юридическите основания за него, ние сами ще разработим и ще представим правните мотиви." - коментира пред агенция „Ройтерс" представителят на Белия дом Джош Ърнест.

Франция потвърди, че ще нападне Сирия

Още...

Междувременно стана ясно, че съвещанието на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, посветено на конфликта в Сирия, е приключило без резултат.
Срещата, свикана по инициатива на Русия, е втората в рамките на два дни.

Според дипломатически източници, страните не са постигнали консенсус - САЩ, Великобритания и Франция са за военна намеса в Сирия, докато Русия и Китай са против такова решение.

„Преговорите на петте постоянни членки са в същата задънена улица, както и вчера. Русия не е съгласна на отстъпки." - пише в Twitter  кореспондентът на Би Би Си в Ню Йорк - Ник Брайънт.

В британския парламент също не беше постигнато съгласие за започване на военна операция срещу Дамаск.  
Членовете на долната камара се разделиха в мненията си, като за предложението гласуваха 272-ма депутати, а гласовете срещу нето бяха 285.

При това положение за каквито и да е военни действия в Сирия ще е е необходимо ново гласуване.

САЩ обаче имат готовност да проведат военна операция и без участието на Великобритания.

САЩ ще продължат консултациите с британската страна, но същевременно е налице решимост за вземане на самостоятелно решение.

Военният министър на САЩ Чък Хейгъл заяви, че САЩ ще „продължат да търсят международна коалиция, която ще действа заедно". „Мисля, че виждате няколко страни, които публично изразяват позицията си срещу използването на химически оръжия. Ще продължим да се консултираме с нашите съюзници, нашите партньори и приятели", каза той.

Москва категорично няма да допусне военен удар срещу Сирия чрез ООН

Още...

Разузнавателните служби от своя страна подготвят доклад за употребата на химическо оръжие в Дамаск през миналата седмица. Според експертите, няма никакво съмнение, че сирийският президент Башар Асад е нарушил международните норми, като е предприел химическа атака срещу мирни граждани.

Представители на президентската администрация вече проведоха консултации с ръководството на конгреса за необходимостта от започване на военна операция.

Представителят на комисията по външните работа към камарата на представителите Елиът Енгъл  коментира, че на консултациите са били разгледани  част от доказателствата за употреба на химически оръжия от сирийското правителство.

По думите му,, на конгресмените са били представени данни от разговори между представители на сирийските власти и на разузнаването. От тях става ясно, че армията на Асад е прехвърлила оръжия и жива сила в Дамаск преди химическата атака през миналата седмица.

Енгъл посочва, че според представителите на  президентската администрация Барак Обама разглежда всички възможни варианти за действие, но не се съмнява, че в Сирия е употребено химическо оръжие и че това е дело на Башар Асад.

Междувременно Би Би Си съобщи, че представители на медията са получили доказателства за химическа атака, извършена от силите на Асад . Те са посетили училище в северната част на страната, до което е паднала бомба с вещество, по свойства приличащо на напалм. При атаката са загинали най-малко 10 деца, а много други са получили сериозни изгаряния.

Лейбъристите: Военната акция срещу Сирия вече е извън дневния ред на UK

Още...

Според очевидци, над училището са прелетели самолети на правителствените сили, един от които е хвърлил бомбата.

Припомняме, на 28 август в Брюксел се проведе заседание на НАТО на ниво посланици на страните-членки.

Дипломатите се обединиха около позицията, че вината за употребата на химически оръжия в страната се носи от президента Башар Асад.
Представителите на 28-те държави от алианса заявиха, че разполагат с информация от широк спектър източници, според която режимът в Дамаск е отговорен за химическите атаки.

Позицията на НАТО е, че отговорните за тези атаки трябва да отговарят за деянията си.

Междувременно американският президент Барак Обама напомни, че военните отдавна предлагат решение на конфликта с употребата на сила.

Припомняме, при обсъжданията на възможните стъпки в отговор на употребата на химическо оръжие в Дамаск, стана ясно, че инспекторите на ООН, разследващи случая, ще напуснат арабската страна на 31 август.

Очаква се генералният секретар на ООН Бан Ки Мун да ги изслуша още през уикенда, но анализът на ветите проби ще изисква повече време.