Американските власти са наясно със съобщения, че Турция скоро може да проведе тестове на руските зенитно-ракетни системи С-400 на брега на Черно море и са дълбоко загрижени от тази информация. Това съобщи във вторник пред кореспондент на ТАСС официален представител на Държавния департамент.

"Наясно сме с тези съобщения. Продължаваме категорично да възразяваме срещу закупуването от Турция на зенитно-ракетни системи С-400 и сме дълбоко загрижени от съобщенията, че Турция продължава усилията си да въведе С-400 в експлоатация", каза той.

Русия и Турция подписват договора за допълнителните С-400 догодина?

Русия и Турция подписват договора за допълнителните С-400 догодина?

Това твърди шефът на "Ростек" Сергей Чемезов

"Преустановяването на участието на Турция в програмата F-35 в отговор на придобиването на С-400 показва сериозността, с която администрацията подхожда по този въпрос. Продължаваме да подчертаваме на най-високо ниво, че закупуването на С-400 е основна пречка в двустранните отношения и в рамките на НАТО. и че съществува риск от потенциални санкции", добави американски служител по външната политика. "Уверени сме, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговите високопоставени държавни служители разбират нашата позиция", каза дипломатът.

Във вторник вестник "Йени Акит" съобщи, че Турция скоро може да проведе тестове на системата за противовъздушна отбрана С-400 на брега на Черно море.

Конгресът на САЩ готви санкции срещу Анкара заради С-400

Конгресът на САЩ готви санкции срещу Анкара заради С-400

Русия и Турция подписаха договор за доставка на зенитно-ракетните системи през 2017 година

В средата на септември турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че С-400 в републиката все още не е поел боен дежурство. Въпреки че по-рано в Анкара беше заявено, че S-400 в Турция ще бъде въведен в експлоатация през април 2020 г. Русия и Турция през 2017 г. подписаха договор за доставка на комплекси С-400 от Москва за Анкара. Турция беше първата държава от НАТО, която придоби тези системи от Руската федерация.

САЩ могат да изкупят руските С-400 от Турция

САЩ могат да изкупят руските С-400 от Турция

Решение на Пентагона

Решението на Анкара предизвика рязко негативна реакция на САЩ и алианса като цяло. САЩ все още се опитват да накарат Турция да изостави руските системи за ПВО. Вашингтон изключи Анкара от американската програма за самолети F-35. Освен това САЩ заплашват Турция с въвеждането на санкции, но не бързат да предприемат тези стъпки, тъй като се страхува от по-нататъшно влошаване на отношенията с важен съюзник на НАТО. Анкара предупреждава, че няма да остави без отговор прилагането на подобни ограничения.