Съединените щати смятат, че Индия и някои други страни, които поддържат отношения с Москва и Киев, биха могли да помогнат за уреждането на конфликта в Украйна. Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, цитиран от ТАСС.

"Взехме под внимание изявлението на Кремъл, че той е готов да участва в диалог, но само ако бъде призната новата териториална реалност. Това е ясен знак като всеки друг, че Москва няма истинско желание да участва в диалог и дипломация, които да доведат до справедлив и траен мир. В крайна сметка се надяваме да променим тези сметки, като продължим да предоставяме на Украйна помощта за сигурността, от която се нуждае", отбеляза той на пресконференция.

Уверени сме, че страни като Индия в този момент могат да играят особена роля и приветстваме това, подчерта Прайс.

Индия не покани Украйна на срещата на Г-20 тази година

Индия не покани Украйна на срещата на Г-20 тази година

Поканите зависят от страната-домакин

По негови думи САЩ са били в "редовен близък контакт с Индия по отношение на това какво можем да направим, за да подведем Русия под отговорност и да я накараме да плати по-висока цена" за специалната си военна операция.

Вашингтон и Ню Делхи "може да нямат напълно еднакъв политически подход, но и двете стрени споделяме ангажимент за поддържане на основан на правила международен ред, който зачита териториалната цялост и суверенитет, което е в основата на нашето глобално стратегическо партньорство с Индия", изтъкна Прайс.

Ние сме напълно съгласни с Индия, че възстановяването на трайния мир в Украйна е от съществено значение, увери той.

Прайс заяви, че САЩ вярват, че "страни като Индия, страни, които имат отношения с Русия и с Украйна, може да допринесат за диалог и дипломация, които един ден биха могли да сложат край" на конфликта в Украйна.

САЩ похвалиха Индия за предупреждението ѝ към Путин

САЩ похвалиха Индия за предупреждението ѝ към Путин

Моди заяви на руския президент, че сега не е време за война