Властите в Северна Корея се подготвят за изпитание на междуконтинентална балистична ракета в рамките на следващите 48 до 96 часа.

Това ще е точно, когато президентът на САЩ Джо Байдън трябва да пътува до Азия.

Това съобщи CNN, като цитира свои източници.

Мястото за изстрелване под сателитно наблюдение се намира близо до Пхенян.

Байдън заминава за Южна Корея в четвъртък и ще проведе срещи с южнокорейския президент Юн Сук Йел, преди да замине за Япония в неделя, където ще се срещне с лидерите на Япония, Австралия и Индия.

Северна Корея и Русия обсъжда Байдън на азиатска обиколка

Северна Корея и Русия обсъжда Байдън на азиатска обиколка

По-късно този месец

Северна Корея проведе редица тестове на балистични ракети тази година, а американските военни и разузнавателни агенции оценяват, че Пхенян може също да се готви за първия си подземен ядрен опит от близо пет години.

След като обяви тези констатации публично през март, Пентагонът увеличи наблюдението в Жълто море, както и повиши готовността на американската противоракетна отбрана в региона.

Северна Корея изстреля 16-та ракета за тази година

Северна Корея изстреля 16-та ракета за тази година

За това съобщиха Сеул и Токио

CNN съобщи по-рано този месец, че американските военни и разузнавателни агенции оценяват, че Северна Корея може да бъде готова да възобнови подземните ядрени опити.

Тази оценка заключава, че правителството на Ким Чен Ун се подготвя на ядрения полигон в Пунгери и може да бъде готово да проведе тест до края на месеца. Признаци за активност на персонал и превозни средства на обекта са били забелязани чрез сателитни изображения, но служителите не знаят дали режимът е поставил ядрен материал в един от подземните тунели на полигона, който САЩ наблюдават внимателно.

Ако Северна Корея проведе тест, това ще бъде седмият подземен ядрен опит за страната и първи от 2017 г.

Северна Корея е готова за ядрен опит скоро

Северна Корея е готова за ядрен опит скоро

Предупреждение от Юга

Пътуването на Байдън до региона тази седмица е само последният случай, когато президент на САЩ е пътувал до Азия на фона на заплахата от ядрен опит: Пхенян се готвеше за тест през 2014 г., когато тогавашният президент Барак Обама пътува до Южна Корея и страната проведе тест скоро след като Обама и други лидери напуснаха Азия през 2016 г.