САЩ ще разследват инцидента с гибелта на руски наемници при въздушна атака на международния алианс срещу силите на режима в Дамаск, предадоха информационните агенции.

"Каквото и да се е случило, ще се постараем да го изясним." - заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от "Франс прес".

Той поясни, че Вашингтон ще си сътрудничи с всеки, който може да помогне за осветляването на случая.

Изявлението беше направено на борда на самолета при завръщането на Матис от официалното му пътуване в Европа.

Припомняме, при бомбардировката според различни източници са загинали между петима и 600 руски наемници от частната армия "Вагнер", ръководена от Дмитрий Уткин - приближен на руския президент Владимир Путин. Те са се опитали да форсират река Ефрат при Деир ез Зор.

Оцелял руски наемник разказа за разгрома в Сирия

Оцелял руски наемник разказа за разгрома в Сирия

В Youtube е публикуван запис...

Американският министър на отбраната напомни, че Москва призна смъртта на петима свои граждани. По думите му, руските военни, координиращи действията в Сирия с американската страна, вероятно не са знаели, че под бомбите може да се окажат техни сънародници. Същевременно той подчерта, че пострадалите руски наемници "са получили заповед от някого".

За Матис изглежда невероятно "250-300 души внезапно да преминат реката по собствена инициатива и, навлизайки на вражеска територия, да започнат обстрел".

На 7 февруари оглавяваната от САЩ международна коалиция нанесе въздушен удар срещу сили, атакуващи позициите на опозиционните Сирийски демократични сили. След това в руски и американски медии се появи информация, че са загинали руски военни от частната армия "Вагнер".
В различни публикации беше огласено, че са загинали между 200 и 600 души.

Междувременно липсваха каквито и да било коментари от официалните руски институции. Едва на 15 февруари говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че "в резултат на въоръжено стълкновение, причините за което се изясняват, може да става дума за смъртта на петима души, вероятно руски граждани".

Ранените в Сирия руснаци са в руски военни болници, Кремъл „не знае“

Ранените в Сирия руснаци са в руски военни болници, Кремъл „не знае“

Много са тежко пострадалите…

Досега Москва винаги отричаше, че в Сирия воюват наемници от "Вагнер" в Сирия наред с официално присъстващите руски военни.

Представители на същата частна армия воюват в Донбас в подкрепа на сепаратизма.

Заради нееднократните откази на Кремъл да признае намесата на наемници в Украйна и Сирия, в руския език се появи ироничният неологизъм "ихтамнет" (няма-ги-там) за обозначаване на нелегално воюващите руски формирования