Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) скоро ще се сдобият със собствени модерни оръжия: Пентагонът планира да продаде бомби за бункери и крилати ракети за 10.8 милиарда долара, предаде RT и AFP.

Споразумението е продължение на сключените през последните години серия от оръжейни договори между САЩ и страните от Персийския залив.

Сделката включва продажба на 1000 бомби GBU-39/B на Саудитска Арабия и 5000 на ОАЕ. Те ще могат да поразяват цели на 110 километра. Бойните глави могат да проникнат до метър в подсиления бетон.

Също е запланувано да се продадат крилати ракети - Standoff Land Attack Extended Range (SLAM-ER) и Joint Standoff Weapons (JSOW).

Саудитите ще закупят 650 от SLAM-ER и 973 от JSOW, също така и други ракети. Те ще платят 6.8 милиарда долара за ракетите, частите, оборудването, обучението и логистичната помощ.

ОАЕ ще плати 4 милиарда долара за оръжията, включително за бункерните бомби, 300 ракети SLAM-ER и 1200 JSOW.

През април военният министър на САЩ Чък Хейгъл обяви планове за продажба на оръжия на Израел, Саудитска Арабия и ОАЕ на стойност 10 милиарда долара. Тази седмица бяха обявени подробности за поръчките на монархиите.