САЩ са хвърлили повече от 20 хил. бомби и ракети от началото на военната интервенция срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") преди 15 месеца, което е довело да рязко намаляване на наличните амуниции. Затова американските военновъздушни сили са поискали увеличаване на финансирането и на производството на оръжия, съобщават световните информационни агенции. 

„Тъй като САЩ засилват военната си кампания срещу ислямистките терористични групировки в Ирак и Сирия, в момента ВВС хабят запасите си амуниции по-бързо, отколкото те могат да бъдат попълнени“, заяви командващият на ВВС ген. Марк Уелш и допълни: „Бомбардировачите В-1 са хвърлили рекорден брой бомби, а изтребителите F-15E са почти непрекъснато на линия, защото могат да носят много различни оръжия. Трябва ни допълнително финансиране, за да сме готови за дълга война. В критична нужда сме.“

Пожелал анонимност източник обаче е обявил, че ВВС са поискали допълнително финансиране за ракети “Hellfire” и в момента се подготвят планове за увеличаване на производството на оръжия, които да попълнят запасите бързо. Но попълването може да отнеме „до четири години“, е посочил източникът.

Американските пилоти са използвали оръжие при половината от общо 18 000 хиляди полета за първите 10 месеца на 2015 г. За сравнение, през 2014 г. оръжие е било използвано само при една трета от полетите.