САЩ удариха Иран с поредния кръг санкции, този път срещу осем компании, включително стоманодобивни и други металодобивни компании. Това стана ясно от съобщение, публикувано на сайта на Министерството на финансите на САЩ.

"Днес Отделът за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите предприе действия срещу четири стоманени, алуминиеви и железни компании, работещи в сектора на металите на Иран, включително една дъщерна компания на Mobarakeh - най-големият производител на стомана в Иран", се уточнява в изявлението.

САЩ удариха със санкции петима ирански капитани, доставили петрол на Венецуела

САЩ удариха със санкции петима ирански капитани, доставили петрол на Венецуела

Иран трябвало да започне да се държи като нормална страна

Министерството на финансите на САЩ допълни, че също така е санкционирало една базирана в Германия и три фирми по продажбите в Обединените арабски емирства (ОАЕ), които са собственост или контролирани от компанията Mobarakeh.

Новите санкции идват, след като Републиканският комитет за проучване в Конгреса на 10 юни излезе с външнополитическо предложение, което съдържа повече от 130 инициативи, насочени към противодействие на Русия, Китай и Иран, както и призовава за налагане на "най-тежките санкции някога" срещу трите страни.

Надигането на хардлайнерите в Иран заплашва ядрената дипломация

Надигането на хардлайнерите в Иран заплашва ядрената дипломация

Германия, Франция и Великобритания успяха да запазят единството си на среща в петък

Иран е един от най-големите износители на петрол в света, но изпитва икономически затруднения в резултат на тежките санкции, наложени от САЩ заради амбициите му да създаде ядрено оръжие.

След оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение през 2018 г. Техеран обяви, че постепенно ще се отказва от задълженията си по споразумението на всеки 60 дни, освен ако другите подписали (Русия, Китай, Германия, Франция и Великобритания) не помогнат за гарантирането на интересите на Иран.

От 2018 г. САЩ разширяват санкциите срещу икономиката на Иран, включително неговата петролна и метална промишленост, финансовия и банковия сектор, търговията и разработването на оръжия, в допълнение към забраните за пътуване и замразяване на активи.

САЩ поискаха ООН да удължи оръжейното ембарго срещу Иран

САЩ поискаха ООН да удължи оръжейното ембарго срещу Иран

Ембаргото, което е част от ядрената сделка с Техеран от 2015 г., ще изтече през октомври