Присъствието на руски войски в Либия дестабилизира страната и увеличава рисковете от мащабни жертви сред мирното население, заяви помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Близкия изток Дейвид Шенкър, цитиран от радио "Свободна Европа".

По думите на Шенкър, Русия е изпратила в Либия значителен военен контингент в подкрепа на т. нар. Либийска национална армия, оглавявана от Халифа Хафтар.

Русия блокира резолюция за Либия в Съвета за сигурност

Русия блокира резолюция за Либия в Съвета за сигурност

Всички, които рушат мира, да носят отговорност

От април тази година групировката на Хафтар предприе настъпление срещу либийската столица Триполи, която е под контрола на признатото от ООН Правителство на националното съгласие.

"Значителен брой руски военни е разположен в Либия с цел да подпомогне Либийската национална армия", констатира заместник-държавният секретар.

 В Либия са убити 35 наемници от армията „Вагнер“

В Либия са убити 35 наемници от армията „Вагнер“

Хафтар е обещал на Кремъл контрол върху петрола…

CNN отбелязва, че това е първото официално изявление в американска страна за присъствието на редовни руски военни формирования в африканската страна. Досега САЩ отбелязваха, че в Либия действат няколкостотин руски наемници от частната армия "Вагнер".

Припомняме, страната беше посетена от американска делегация, начело със заместник-съветника на президента по националната сигурност Виктория Коутс. Тя изрази безпокойство, като подчерта, че Русия експлоатира либийския конфликт.