Държавният департамент на САЩ потвърди, че висши служители са се срещнали с либийския военачалник Халифа Хафтар, за да обсъдят стъпки към примирие и политическо разрешаване на конфликта, съобщава БиБиСи.

Хафтар, чиито сили са в източна Либия, започна офанзива срещу столицата Триполи, за да се опита да изгони международно признатото правителство, но битката до голяма степен се превърна в безизходица.

Американската делегация изразява сериозни опасения за това, което нарича руска експлоатация на конфликта.

Съобщава се, че руски наемници помагат на силите на Хафтар, но Русия отрича участие.

Военните на САЩ загубили дрон над Триполи

Военните на САЩ загубили дрон над Триполи

Либия е в тотален хаос

Либия е обхваната от хаос, след като подкрепяните от НАТО сили свалиха дългогодишния ръководител Муамар Кадафи през октомври 2011 г.

Страната е богата на петрол и ключова отправна точка за някои от хилядите мигранти, пътуващи към Европа, някога имаше един от най-високите жизнени стандарти в Африка, с безплатно здравеопазване и безплатно образование.

Но стабилността, довела до нейния просперитет е разрушена и столицата Триполи е сцена на сериозни битки между съперничещи си сили. В страната действат многобройните въоръжени милиции, които номинално подкрепят два центъра на политическа сила на изток и запад с паралелни институции.

Първоначално те са обединени в омразата си към Кадафи, но нищо повече. Милициите са базирани в различни градове и водят собствени битки.

Те също са идеологически разделени - някои от тях са войнствени или умерени ислямисти, други са сецесионисти или монархисти, а трети са либерали. Освен това милициите са разделени по регионални, етнически и местни линии, което го прави запалителна смесица. След повече от четири десетилетия на авторитарно управление те не разбират добре демокрацията.

Изтекли документи разкриват опити на Русия да упражнява влияние в Африка

Изтекли документи разкриват опити на Русия да упражнява влияние в Африка

За целта изтласква от континента САЩ, Великобритания и Франция

Администрация на Триполи, международно признатото правителство, известно като правителството на националното споразумение (GNA) - е под ръководството на премиера Файез Сарадж, инженер по професия.

Той пристига в Триполи през март 2016 г., четири месеца след сделка с посредничество на ООН за сформиране на правителство за единство, за създаване на администрация. През последните три години той работи за спечелването на подкрепата на различните милиции и политици, но има малка реална власт над цялата страна или над силите, които сякаш са под негов контрол.

Администрацията на Тобрук включва парламента, избран през 2014 г. след оспорвани избори - когато тези, които държаха властта в Триполи, отказаха да я откажат през 2014 г., новоизбраните депутати се преместиха в пристанището на Тобрук, на разстояние 1000 км, заедно със старото правителство.

През 2015 г. някои от тези депутати подкрепиха споразумението на ООН за правителство за единство, но оттогава парламентът отказва да го признае и блокира усилията за организиране на нови избори, защото иска генерал Халифа Хафтар, който ръководи мощна военна сила, наречена либийска Национална армия (LNA) да заема ръководна и ключова роля във всяка нова организация.

Намериха френски ракети, произведени от САЩ в база на Хафтар в Либия

Намериха френски ракети, произведени от САЩ в база на Хафтар в Либия

Франция твърди, че са "повредени и неизползваеми" и са за унищожение