САЩ разширяват правомощията си за депортиране на мигранти, правителството въвежда нов ускорен процес, който ще заобиколи имиграционните съдилища, съобщава БиБиСи.

Според новите правила мигрантите, които не могат да докажат, че са били в САЩ непрекъснато повече от две години, могат да бъдат незабавно депортирани.

Досега ускорените депортации можеха да бъдат приложени само към задържаните близо до границата, които са били в САЩ за по-малко от две седмици.

В САЩ готвят масови арести и депортация на нелегални мигранти от 14 юли

В САЩ готвят масови арести и депортация на нелегални мигранти от 14 юли

Акциите започват в 10-те най-големи града в страната

Според правозащитни групи стотици хиляди хора могат да бъдат засегнати. Американският съюз за граждански свободи (ACLU) коментира, че ще оспори политиката в съда.

Очаква се новите правила да се приложат незабавно след публикуването им във вторник.

През последните месеци имиграционната политика на САЩ е подложена на все по-голяма критика - по-специално условията в центровете за задържане в страната на южната граница с Мексико.

Кевин МакАлинан, изпълнителен секретар по вътрешна сигурност коментира, че промяната е "необходим отговор на продължаващата имиграционна криза" и ще помогне за облекчаване на тежестта върху съдилищата и центровете за задържане.

Американските гранични служби заявяват, че от октомври 2018 г. са задържани над 688 375 души на югозападната граница, което е два пъти повече от предходната финансова година.

Европарламентът осъди отношението на САЩ към мигрантите

Европарламентът осъди отношението на САЩ към мигрантите

Това предизвика острата реакция на посланика на САЩ в Брюксел

Няколко анализатори прогнозират, че американският президент Доналд Тръмп ще превърне имиграционния контрол в ключов елемент от кампанията си за преизбиране през 2020 г.

По-рано само хора, задържани в рамките на 160 километра от границата, които са били в САЩ за по-малко от две седмици, биха могли да бъдат депортирани бързо.

Случаите на мигрантите, които са открити на друго място или са в страната повече от две седмици, можеха да бъдат разгледани от съдилищата и да получат право на процесуално представителство.

Новите правила гласят, че хората могат да бъдат депортирани, независимо къде се намират, когато са задържани, и без да им се позволява достъп до адвокат.

Fox: Започнаха арести на имигранти за депортирането им
Обновена

Fox: Започнаха арести на имигранти за депортирането им

Доналд Тръмп: Няма да пускаме нови мигранти в САЩ

Министерството на вътрешната сигурност (DHS) заяви, че новите правила ще им позволят да преследват по-голям брой нелегални мигранти и по-ефективно.

В САЩ има около 10,5 милиона имигранти без документи, според изследователския център на Pew. Средният възрастен имигрант без документи е живял в страната поне 15 години.

DHS заявява, че може да се праят изключения за тези със сериозни медицински състояния или "съществени връзки" със САЩ.

Допълва се, че мигрантите, които имат право на убежище, ще продължат да имат право да говорят със служител по въпросите за убежище, който ще има достъп до техните искания.

Изпрати я обратно, скандираха поддръжници на Тръмп след атака срещу конгресменка от Сомалия

Изпрати я обратно, скандираха поддръжници на Тръмп след атака срещу конгресменка от Сомалия

Американският лидер използва предизборен митинг в Грийнвил, Северна Каролина