Европейският парламент осъди отношението на САЩ към мигрантите, пристигащи на границата с Мексико, което предизвика остра критика от американския посланик в Брюксел, съобщава "Франс прес".

Евродепутатите приеха решение, което изразява съжаление във връзка с "ужасяващите условия" в центровете за задържане на мигранти в САЩ, докато американският президент Доналд Тръмп води твърда политика спрямо потока от нелегални мигранти, които влизат в страната от Централна Америка.

Защитници на имигрантите в САЩ съдят администрацията на Тръмп

Защитници на имигрантите в САЩ съдят администрацията на Тръмп

Нарушавала законите

Гордън Сондленд, който е посланик на САЩ в Европейския съюз, заяви, че Европейският парламент бил "сгрешил" и че Вашингтон се опитвал да защити законните бежанци, като в същото време възпира "онези с фалшиви/незаслужени претенции".

Решението, което няма правно обвързваща сила, беше прието с 330 гласа "за" срещу 252 "против", като 55 евродепутати се въздържаха. С него евродепутатите осъдиха разделянето на семействата на мигранти, изтъквайки, че това е "инструмент на имиграционната политика, целящ да възпира хора, търсещи безопасност".

Fox: Започнаха арести на имигранти за депортирането им
Обновена

Fox: Започнаха арести на имигранти за депортирането им

Доналд Тръмп: Няма да пускаме нови мигранти в САЩ

Евродепутатите също така изразяват загриженост във връзка с "ужасяващите условия, в които мигрантите и бежанците, особено децата, са държани в американските центрове за задържане на мигранти, в които няма адекватно здравеопазване, прилична храна и подходяща хигиена".

Броят на мигрантите, задържани от американската гранична полиция, достигна 13-годишен връх от повече от 144 000 души през май, преди да се понижи до 104 000 през юни, което е със 142 процента повече спрямо година по-рано.

Повечето са семейства от Гватемала, Хондурас и Салвадор.

В САЩ готвят масови арести и депортация на нелегални мигранти от 14 юли

В САЩ готвят масови арести и депортация на нелегални мигранти от 14 юли

Акциите започват в 10-те най-големи града в страната

Големият брой мигранти затрудни американските власти да ги настаняват и да се грижат за тях, като много от тях, включително деца, са държани в мизерни условия в продължение на седмици, докато очакват обработване на техните молби за убежище.

Посланик Сондленд написа в "Туитър", че САЩ "приветстват разнообразието и миграцията, но тя трябва да бъде сигурна".