Американската агенция за международно развитие (USAID) заяви, че възобновява някои доставки на храна за Етиопия, съобщава "Асошиейтед прес". Агенцията спря помощите преди четири месеца поради широкоразпространена схема за кражба на доставките в страната.

Решението беше взето, след като правителството на Етиопия се съгласи да се оттегли от процеса на изпращането, съхранението и разпределението на хранителните доставки за бежанци. Следва да бъдат възстановени хранителните помощи за приблизително 1 милион бежанци от Судан, Южен Судан, Сомалия, Еритрея и други. Те обаче няма да бъде възобновени за 20,1 милиона етиопци, които разчитат на нея.

От USAID също така обявиха, че са приложили мерки за да помогнат за справянето с рисковете от отклоняване на помощите, включително биометрични тестове и GPS проследяване в операциите си по целия свят. Така агенцията смята да "помогне да се гарантира, че хранителната помощ ще стигне до тези, които имат най-голяма нужда от нея".

Боевете в Етиопия продължават след опит за разоръжаване на местните сили

Боевете в Етиопия продължават след опит за разоръжаване на местните сили

Това става след двугодишния конфликт в съседния регион Тигрей

"Ние продължаваме да работим с правителството на Етиопия по допълнителни реформи, които да гарантират, че помощта се предоставя въз основа на уязвимостта и необходимостта, в съответствие с най-добрите международни практики", изтъкна говорител на USAID.

През юни USAID и Световната продоволствена програма на ООН спряха цялата хранителна помощ за Етиопия, след като вътрешно разследване установи, че дарената храна е била отклонявана, вместо да достига до милионите гладуващи в страната, за които е била предназначена. И двете агенции са спряли хранителната помощ за разкъсаната от боеве провинция Тиграй през март. По това време служители на USAID казаха пред Асошиейтед прес, че схемата за отклоняване вероятно е най-голямата кражба на хуманитарни помощи в историята. Оттогава в Тиграй са докладвани хиляди смъртни случаи, свързани със спирането на помощите.

Световната продоволствена програма на ООН започна отново да изпраща помощи в малък мащаб в някои райони на Тиграй на 31 юли, като тест на "засилен контрол и мерки". Миналия месец лидерът на региона съобщи, че 480 души са били арестувани там заради кражбите.

ЕС спира част от помощите за Сомалия, след като ООН установи злоупотреби с тях в страната

ЕС спира част от помощите за Сомалия, след като ООН установи злоупотреби с тях в страната

Това беше обявено от високопоставени лица от ЕС при условие за анонимност