Северна Корея постави армията си под тревога и предупреди за „катастрофални последствия" в отговор на водените от САЩ военни учения на Корейския полуостров, съобщава „Гласът на Америка".

Говорител на севернокорейската армия заяви за държавна медия, че е наредено на всички войници „да се преведат в готовност за незабавни операции по всякакво време".

Южнокорейски говорител на военното министерство потвърди, че Северна Корея е обявила военна тревога.

Южна Корея потвърди, че КНДР е рестартирала реактора „Йонгбьон"

Още...

Нашите въоръжени сили отблизо наблюдават движението на севернокорейската армия и са напълно готови да предприемат решително действие срещу евентуални провокации от страна на Северна Корея", поясни говорителят.

Заплахата от КНДР идва след като САЩ преместиха група от кораби до южнокорейското пристанище Бусан, което според официални лица е рутинно търсене и спасителни тренировки.

Пхенян реагира остро на участието на атомния самолетоносач USS George Washington.

Статия на Korean Central News Agency (KCNA) твърди, че корабът носи „най-малко 100 ядрени глави на борда си".

КНДР предупреди, че колкото по-близо се приближават американските сили до КНДР, толкова „по-непредсказуеми катастрофи техните действия ще предизвикат".

Заплахите от Пхенян са в отговор на учения между САЩ и Южна Корея.

Леонид Петров, корейски анализатор към Австралийския Национален университет заяви за „Гласът на Америка", че той разглежда заплахите като „сезонния вид" ескалации.

Всеки път САЩ и Република Корея провеждат военноморски и военновъздушни учения в южната част на полуострова и севернокорейците го вземат много насериозно", поясни експертът.

Петров подчерта, че КНДР вижда ученията като подготовка за инвазия - сантимент, който отразява продължаващото напрежение около Корейската война ( 1950-1953).

Последните няколко месеца Северна и Южна Корея постигнаха подобряване на отношенията си по редица въпроси, включително отваряне на индустриалния комплекс Кесон и срещи между роднини от двете държави.

Но KNCA предупреди, че „ситуацията на Корейския полуостров отново започва да ескалира".

Южнокорейската агенция Йонхап отбелязва, че ученията ще продължат три дни и включват американски, южнокорейски и японски войници, но са отложени с ден заради лоши метеорологични условия.