Руската шахматна легенда Гари Каспаров беше победен от суперкомпютър, но когато става дума за изкуствен интелект, той е твърдо убеден, че хората са тези, които представляват истинската заплаха, пише "Франс прес".

Каспаров остава пленен от технологиите още от известните си мачове срещу компютъра Deep Blue на IBM през 1990-те години.

Когато не беше зает да играе шах срещу 10 опонента едновременно на среща за интернет в Лисабон тази седмица - лесно побеждвайки ги всички за 45 минути - той е говорил пред АФП за нарастващата роля на изкуствения интелект в обществото.

"Живеем в свят, в който машините играят все по-големи и по-големи роли. Независимо дали ви харесва или не, това се случва", отбелязва той.

Бивш шеф в Пентагона: Китай победи САЩ в битката за изкуствен интелект

Бивш шеф в Пентагона: Китай победи САЩ в битката за изкуствен интелект

Киберзащитата в някои американски ведомства била "на ниво детска градина"

"Просто няма доказателства, че машините ни заплашват. Истинската опасност идва не от роботи убийци, а от хора - защото хората все още имат монопол върху злото", изтъква легендарният шахматист.

Истинската заплаха, настоява критикът на Кремъл, идва от "диктаторските, тоталитарните страни и терористите, които ще използват тази технология, за да ни навредят".

Въпреки че робоубийците в стил "Терминатор" остават част от научната фантастика, правозащитни организации вече настояват за международни закони, които да ограничат използването на така наречените "роботи убийци", прогнозирайки, че изкуственият интелект ще трансформира войната през следващите години.

ЕС предложи правила при използване на високорисков изкуствен интелект

ЕС предложи правила при използване на високорисков изкуствен интелект

Представители на ЕС коментират, че са предприели "подход, базиращ се на риска"

Междувременно на срещата в Лисабон технологични гурута прекараха седмицата в обсъждане на по-положителни потенциални приложения на изкуствения интелект - от интелигентни чатботове, които подобряват психичното ни здраве, до сортиране на пластмасови отпадъци.

Каспаров може да бъде определен като оптимист по отношение на технологиите, но той не отхвърля напълно страховете на скептиците спрямо изкуствения интелект, които се тревожат, че роботи ще заменят работните места, някога вършени от хора - от заводски работници до шофьори на камиони.

"Ще бъде болезнено, без съмнение. Не искам да звуча безчувствен - хора ще загубят работа. Но погледнете голямата картина", отбеляза той и подчерта: "Човечеството винаги печели с повече въведени технологии."

САЩ водят в гонката за изкуствен интелект

САЩ водят в гонката за изкуствен интелект

Китай е втори, а ЕС е трети

Той посочи скоростта, с която са разработени ваксините в отговор на COVID-19, светкавично усилие в сравнение с работата за борба с предишни заболявания, като нещо, което го кара да се надява на силата на иновациите.

Ала той призова за по-добро регулиране в световен мащаб, което да помогне за ограничаване на негативното въздействие на социалните мрежи и други развиващи се технологии.

"Това, което искам, е добър обществен дебат, който ще завърши с препоръки към правителството", отбеляза той.

"Защото правителствата са тези, които биха могли да направят законодателство, което да принуди корпорациите да започнат да правят неща, които ще минимизират щетите", настоя Каспаров.

Приеха концепция за развитието на изкуствения интелект у нас

Приеха концепция за развитието на изкуствения интелект у нас

Основната цел е внедряване на системи с изкуствен интелект чрез създаване на научен, експертен, бизнес и управленски капацитет

Той говори на фона на нарастващите международни призиви за обуздаване на огромната власт на технологични гиганти като Google, Apple, Facebook и Amazon.

По-специално Facebook се сблъска с интензивни критики заради изтекли документи, показващи, че ръководителите на компанията са знаели за потенциала на техния сайт да навреди на безопасността на хората на много фронтове.

Каспаров предположи, че властите са изпитали затруднение да регулират достатъчно бързо, за да бъдат в крак с революцията в социалните мрежи, отчасти "защото правителствата гледат на големите технологични гиганти като на източник на доходи".

Ние в крайна сметка обаче стигаме до регулиране на социалните мрежи, като той прогнозира, че никое законодателство не може напълно да премахне вредата, която причинява, от речта на омразата до това да кара тийнейджърите да се чувстват зле за себе си.

"Всеки, който ви каже, че можем да го премахнем, това е абсолютно невъзможно", отбеляза той и констатира: "Защото социалните платформи са вид бизнес, където конфликтът е вграден."

Светът през 2030: Летящи коли, изкуствен интелект, 6-часов работен ден

Светът през 2030: Летящи коли, изкуствен интелект, 6-часов работен ден

Анализаторите от Дойче банк прогнозират...