Корупционният скандал "Катаргейт" разтърсващ Европейския парламент, е "драматичен и вреден за доверието в Европейския съюз" и затруднява Брюксел да се справи с множество застъпващи се кризи, каза президентът на Европейския съвет Шарл Мишел в интервю за европейската редакция на "Политико".

Той заяви, че е много обезпокоен от обвиненията в престъпна инициатива, пране на пари и корупция, повдигнати от белгийската полиция срещу настоящи и бивши членове на Европейския парламент през последните дни.

"Първо трябва да извлечем поуки от това и да предложим пакет от мерки за избягване на подобни неща - за предотвратяване на корупцията в бъдеще", каза Мишел, бивш белгийски министър-председател, който е втори мандат като президент на Европейския съвет, органът, който събира лидерите на 27-те страни-членки на ЕС.

Но скандалът "прави още по-трудно за нас да се съсредоточим върху икономическата и енергийната криза, които оказват влияние върху живота на европейските граждани в момента", каза той.

Белгийската полиция арестува множество заподозрени, включително гръцкия евродепутат Ева Кайли и нейния италиански сътрудник Франческо Джорджи, както и бившия италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери и Николо Фига-Таламанка, генерален секретар на кампания за върховенството на закона.

Полицията също така е запечатала множество офиси в парламента и е иззела най-малко 1,5 милиона евро в брой като част от едногодишно разследване в цяла Европа за предполагаема корупция и пране на пари.

Скандалът се разрази точно когато Световното първенство по футбол в Катар беше в разгара си, аферата потвърди имиджа на петролното кралство като злонамерена намесваща се сила и ЕС като терен за корумпирани, овластени, лицемерни еврократи.

Катар намекна за спиране на газа заради корупционния скандал в ЕП

Катар намекна за спиране на газа заради корупционния скандал в ЕП

Страната отхвърля обвиненията

"ЕС попадна в глобалните заглавия само няколко пъти през последната година - например когато забранихме двигателя с вътрешно горене и сега с този корупционен скандал", оплака се пред "Политико" Валери Хайер, френски евродепутат от партията на президента Еманюел Макрон.

Мишел призна, че е малко вероятно средният европеец да направи разлика между трите големи клона на ЕС - Европейския парламент, Европейския съвет, който той ръководи, и Европейската комисия, която служи като изпълнителна власт и предлага законодателство.

Петното от скандала ще направи работата му много по-трудна, тъй като той се стреми да се справи с поредица от проблеми, които той описа като "екзистенциални за европейския проект".

Те включват преговори със Съединените щати относно програмата за субсидиране на Закона за намаляване на инфлацията, която уплаши европейските лидери, които се притеснени за относителната икономическа конкурентоспособност на ЕС.

Ако Европа не може да предложи адекватен отговор през следващите седмици, тогава тя рискува "фрагментирането на единния пазар", каза Мишел. Той каза, че другият голям проблем, пред който е изправена Европа, е "свръхзависимостта от Китай и натискът, упражняван върху нас от Китай".

Катар и Европарламентът на неограничените възможности

Катар и Европарламентът на неограничените възможности

Както ЕП и евродепутатите многократно са показвали - прозрачност не е равно на отчетност, правила не значи изпълнение