Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще подчертае пред лидерите на ЕС необходимостта от таван на цената на газа и от гаранции, че всички мерки за финансова подкрепа позволяват лоялна конкуренция, съобщава "Ройтерс"

Правителствата на ЕС обсъждат тавана на цената на газа от седмици, без да постигнат споразумение. Докато повечето страни членки на ЕС подкрепят някаква форма на ценово ограничение, Германия, Дания и Нидерландия са против подобна мярка заради опасения относно сигурността на доставките.

В реч пред Европейския парламент в Страсбург Фон дер Лайен заяви, че ще представи пътна карта в писмо до лидерите, които ще се съберат за среща в Прага утре.

Тя подчерта, че Европейският съюз трябва да гарантира, че отделните страни членки няма да се конкурират за газ на световните пазари и да повишават цените.

Германия е скептична за таван на цените на руския газ в Европа

Германия е скептична за таван на цените на руския газ в Европа

Берлин се опасява от ответни мерки от Москва

Според нея ЕС трябва да засили преговорите си с доверени партньори и да разгледа възможността за съвместни доставки, като се започне с газ, използван за производство на електроенергия.

"Високите цени на газа са движеща сила за цените на електроенергията. Трябва да ограничим това инфлационно въздействие на газа върху електроенергията — навсякъде в Европа. Ето защо сме готови да обсъдим горна граница на цената на газа, използван за производство на електроенергия. Този таван ще бъде и първа стъпка по пътя към структурна реформа на пазара на електроенергия", заяви тя.

Относно синьото гориво като цяло Фон дер Лайен предложи временно решение под формата на ценови таван до въвеждането на нов ценови индекс в ЕС. Основният ценови показател TTF зависи от доставките по тръбопроводи и вече не е представителен за пазар, който включва повече втечнен природен газ, поясни тя.

"Това е временно решение, докато не бъде разработен нов ценови индекс на ЕС, който да гарантира по-добро функциониране на пазара. Комисията започна работа по това", отбеляза Фон дер Лайен пред евродепутатите.

Шефът на ЕК изтъкна, че енергийната криза изисква изключителни мерки, но е от първостепенно значение ЕС да запази равни условия.

"Трябва да защитим основите на нашата икономика, и по-специално нашия единен пазар. Единният пазар е силата на Европейския съюз и действителният източник на неговото благосъстояние. Без общо европейско решение рискуваме сериозно разпокъсване на пазара. Затова е от първостепенно значение да запазим равните условия за всички в Европейския съюз", подчерта Фон дер Лайен.

Комисията заяви, че води преговори с Германия за нейния пакет от подкрепа от 200 милиарда евро, който според критиците заплашва да наруши конкуренцията в ЕС.

България и още 14 страни искат таван на цените на газа за целия ЕС

България и още 14 страни искат таван на цените на газа за целия ЕС

Настояват ценовият лимит да важи за всички доставчици, не само за Русия

Относно саботажите срещу газопровода "Северен поток" шефът на ЕК отбеляза, че те са показали колко уязвима е енергийната инфраструктура на ЕС.

"Трябва да подложим на стрес тест нашата инфраструктура. Трябва да установим слабите ѝ страни и да подготвим реакцията си при внезапни смущения. Ще работим с държавите членки, за да осигурим ефективни стрес тестове в енергийния сектор. Това следва да бъде приложено впоследствие от други високорискови сектори, като например цифрова и електроенергийна инфраструктура в морето", посочи тя и допълни, че ще бъде увеличен капацитетът на ЕС за реагиране чрез вече действащия Механизъм за гражданска защита.