Председателят на комисията по отбрана към Държавната дума на Русия Владимир Комоедов посъветва президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган внимателно да прочете Конвенцията от Монтрьо за статута на Босфора и Дарданелите, съобщава ТАСС.

Така руският депутат коментира разпространено в турските медии изявление на Ердоган за „превръщането” на Черно море в руско езеро, а също така за това, че той задължително щял да повдигне въпроса за „руското езеро” на срещата на върха на НАТО във Варшава на 8-9 юли.

"Що се отнася до езерото Ердоган трябва внимателно да прочете Конвенцията от Монтрьо, която не му дава право да забранява преминаването на кораби. Военните кораби от черноморските страни уведомяват Турция за преминаването им", заяви руският политик.

„Днес, когато Черноморският флот празнува 233 години от основаването си, искам да напомня на г-н Ердоган, че в началото на християнската ера Черно море е било наричано Евксински понт, а от IX в. се превърна в руско море. Такова то, в действителност, остана до 1991  г.”, уточнил Комоедов.

Той отбелязал, че в момента по бреговете на Черно море са базирани военноморските сили на шест страни, които „изцяло могат в приятелско сътрудничество да гарантират сигурността в региона”.