Германия скоро ще разполага с най-голямата конвенционална армия в Европа в рамките на НАТО. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от "Шпигел".

Според него това ще засили значително сигурността на страната и нейните съюзници.

Шолц изрази неразбиране към отправените към Берлин критики за липса на военна подкрепа за Украйна и увери, че страната ще достави още оръжия, като поръчките са в процес на изпълнение.

Канцлерът посочи, че предаването на зенитните самоходни установки "Гепард" е договорено за края на юли тази година. В ход е и обучението на украински военни за работа с артилерийската установка "Панцерхаубице-2000".

Германия предприема драстични стъпки за модернизация на армията си

Германия предприема драстични стъпки за модернизация на армията си

Страната ще промени Конституцията си

Относно критиките на Полша, че все още не са осигурени договорените заместители на полските доставки за Украйна, Шолц заяви, че Германия води разговори с всички източноевропейски партньори и иска да продължи преговорите с Полша също толкова сериозно, колкото с Чехия и Словакия.

Според него всички съюзници на Берлин са наясно, че Бундесверът не разполага с големи запаси от готова за използване техника, която просто да бъде изпратена.

Той определи като "голям проблем" факта, че германската армия е "структурно недофинансирана от 2010 г. насам". Според канцлера това е ограничило отбранителния потенциал на Германия.

Вчера стана ясно, че германското правителство и консервативната опозиция са се споразумели за отпускането на 100 млрд. евро за модернизиране на армията.

Беше договорено създаването на специален фонд за военни поръчки, който ще позволи на Берлин да постигне и целта, поставена от НАТО за изразходване на 2% от БВП на страните членки за отбрана.

Германия отделя 100 млрд. евро за нов фонд за отбрана

Германия отделя 100 млрд. евро за нов фонд за отбрана

Шолц: Това е войната на Путин, изтрива една страна от картата на света, унищожава европейската структура за сигурност