Швейцария може да продаде 25 танка "Леопард" 2 на Германия, която обеща да не ги изпраща на Украйна, съобщават ТАСС и Швейцарската телеграфна агенция.

Решението Берн да продаде танковете на производителя им - германския концерн "Райнметал", беше одобрено от Националния съвет на Швейцария (по-голямата камара на Федералното събрание или швейцарския парламент) и Държавния съвет (по-малката парламентарна камара) по време на вчерашното обсъждане на въпроса за военните заеми.

В началото на март Германия поиска от Швейцария да ѝ продаде 96 танка "Леопард" 2, изведени от експлоатация, на "Райнметал" - компанията производител.

Берлин посочи, че те са необходими за замяна на оборудване, прехвърлено преди това на Украйна от страните от НАТО и ЕС, и увери, че тези превозни средства няма да бъдат предадени на Киев.

Министерството на отбраната на Швейцария отбеляза, че нуждата от танкове за собствената ѝ армия е ограничена до само 34 превозни средства.

Швейцария отново попари Украйна - без доставки на оръжия

Швейцария отново попари Украйна - без доставки на оръжия

Долната камара на парламента не разреши трансфера на швейцарско оръжие

В началото на войната Швейцария се отклони от традиционната си неутрална позиция и прие санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, но заяви, че нейният неутралитет не позволява предоставяне на оръжие в зони на конфликт.

През април миналата година Швейцария задържа доставките на германско оръжие за Украйна, като блокира реекспорта на швейцарски боеприпаси, използвани за бронираните бойни машини "Мардер", Украйна с аргумента, че подобен ход би нарушил нейния неутралитет.

През януари тази година швейцарското правителство отхвърли и искане на Испания за реекспорт на две 35-милиметрови зенитни оръдия.

В началото на тази година комисия в парламента предложи да се отмени забраната за реекспорт, която не позволява произведените от страната боеприпаси да бъдат изпращани от друга държава на Украйна. Според комисията предложенията ѝ не нарушават правилата за неутралитет на Швейцария, тъй като оръжията ще преминат през друга държава, а не директно в зона на конфликт.

Берн пак забрани на Германия да праща швейцарски боеприпаси на Украйна

Берн пак забрани на Германия да праща швейцарски боеприпаси на Украйна

Страната се опитва да запази неутралитет