Швейцария е започнала разследване по възможен шпионаж от чужбина върху турската общност в страната. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на федерални прокурори.

Швейцарският външен министър заяви на турския си колега преди ден, че Швейцария ще разследва строго всяко незаконно шпиониране от Анкара над турските имигранти преди референдума на 16 април, който може да увеличи правомощията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"От офиса на главния прокурор имат конкретни подозрения, че политически шпионаж вероятно е бил извършен с участието на турската общност в Швейцария", обявиха от прокуратурата. От държавното обвинение обаче не предоставиха други подробности относно разследването, което е започнало на 16 март.

Швейцария: Турция да не шпионира

Швейцария: Турция да не шпионира

Анкара оказва натиск

В продължение на седмици, неутрална Швейцария се опитва да избегне да бъде въвлечена в остър спор между Анкара и други европейски държави заради агитирането на турски политици за подкрепа за Ердоган сред живеещите в чужбина турци.

Турският президент обвини Германия и Холандия, че се държат като нацисти, забранявайки митинги на турски министри. И двете държави определиха коментарите на Ердоган като неприемливи.

Швейцарското разследване идва след предполагаемо събиране на политическа разузнавателна информация, при която участниците на събития на Университета в Цюрих в края на 2016 г. и началото на 2017 г. са заснемани на видео или фотографирани. От прокуратурата цитират швейцарски закон, който се забранява събирането на разузнавателна информация в интерес на чужда държава, което вреди на Швейцария или народа й. Наказанието предвижда до 3 години затвор или глоби.

Твърдения за събиране на разузнавателна информация от поддръжници на Ердоган възникнаха и на други места в Европа.

Статистиката на швейцарското правителство показва, че в страната живеят 68 000 турски граждани. На интернет сайта на турското посолство се посочват 130 000 турски жители.