Синът на японския премиер Фумио Кишида ще се оттегли като негов помощник, каза премиерът в понеделник, след като разпространени снимки на сина му и други роднини, които очевидно се преструват, че провеждат пресконференция в официалната резиденция, предизвикаха обществено възмущение, предава Ройтерс.

Кишида каза пред репортери, че Шотаро Кишида ще се оттегли като негов секретар от четвъртък, като уточни, че промяната се дължи на "неподходящото" му поведение в официалната резиденция.

Миналата седмица седмично списание публикува снимки на по-младия Кишида и роднини, които очевидно се преструват, че провеждат пресконференция на подиума, където обикновено стои премиерът.

"Поведението му на публично място беше неподходящо като човек, който заема официална позиция като политически помощник. Реших да го освободя от отговорност", каза Кишида.

Разкритията идват в неподходящ момент за Кишида, който набра популярност с неотдавнашната среща на върха на Групата на седемте (Г-7) в Хирошима, но същевременно беше широко критикуван от опозицията.

Сейджи Осака, високопоставен депутат от най-голямата опозиционна партия в Япония, Конституционно-демократическата партия на Япония, каза, че уволнението е трябвало да дойде по-рано, според агенция Киодо.

"Това е твърде късно. Подозирам, че (Кишида) е назначил някой, който не е способен (да бъде) помощник на министър-председателя, на този пост", каза Осака.

Рейтингът на Кишида над 50% за първи път от 8 месеца

Рейтингът на Кишида над 50% за първи път от 8 месеца

След скандала с връзките на управляващите с Църквата на обединението