Доминираните от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС) обвиниха Турция, че въпреки примирието е предприела голяма сухопътна офанзива, насочена срещу три села в Североизточна Сирия, но Русия увери, че мирният план, изработен по-рано тази седмица, се изпълнява, съобщава "Ройтерс".

Съгласно мирният план, договорен между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, сирийските кюрдски сили трябва да се изтеглят на повече от 30 км от турската граница, цел, която според представител на СДС вече е постигната.

Русия обяви, че е изпратила още военни полицаи и тежка техника, за да помогне за прилагането на споразумението, което вече накара американският президент Доналд Тръмп да отмени санкциите срещу Турция и беше повод за обилни похвали за Ердоган в турските медии.

Тръмп отменя санкциите срещу Турция, обяви трайно примирие в Сирия

Тръмп отменя санкциите срещу Турция, обяви трайно примирие в Сирия

САЩ и само САЩ били отговорни за спирането на огъня

Анкара разглежда "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, основният компонент в СДС, като терористи, свързани с бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Югоизточна Турция. Тя започна трансгранична офанзива срещу тях на 9 октомври, след като Тръмп нареди на американските сили да напуснат Североизточна Сирия.

Споразумението, договорено с Путин, което надгражда и разширява предишно примирие, договорено с посредничеството на САЩ, помогна за прекратяване на сраженията.

Ала СДС посочиха в изявление, че турски сили са нападнали три села "извън зоната на процеса на спиране на огъня", принуждавайки хиляди цивилни да бягат.

"Въпреки ангажираността на нашите сили към решението за спиране на огъня и изтеглянето на нашите сили от цялата зона на примирие, турската държава и свързаните с нея терористични фракции все още нарушават процеса на примирие", подчертават от СДС.

"Нашите сили все още се сражават", допълват от СДС, призовавайки САЩ да се намесят, за да спрат възобновените боеве.

Министерството на отбраната на Турция не коментира пряко изявлението на СДС, но заяви, че петима турски военни са били ранени при нападение на "Отрядите за народна защита" около пограничния сирийския град Рас ал Айн, който се намира близо до гореспоменатите три села.

Турция заяви по-рано, че си запазва правото на самозащита срещу всякакви екстремисти, които остават в района въпреки примирието, обещание, повторено днес от Ердоган.

"Ако тези терористи не се изтеглят и продължат с провокациите си, ще осъществим плановете си за (нова) офанзива там", подчерта той в реч пред местни администратори.

Руските сили започнаха да се разгръщат по границата между Турция и Сирия

Руските сили започнаха да се разгръщат по границата между Турция и Сирия

Сирийското правителство създава 15 гранични поста с Турция

Русия, която е близък съюзник на сирийския президент Башар Асад, и която се очерта като ключов геополитически играч в Сирия, започна разполагането на военни полицаи близо до турската граница като част от споразумението, договорено във вторник в руския черноморски курорт Сочи между Путин и Ердоган.

"Отбелязваме със задоволство, че постигнатите в Сочи споразумения се изпълняват", изтъкна руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, като допълни: "Всичко се изпълнява."

Руските медии, цитирайки представител на СДС, посочват, че кюрдските бойци вече са се изтеглили на 32 км от турско-сирийската граница. Допълва се, че кюрдите са готови да обсъдят присъединяване към сирийската армия, след като кризата в Сирия бъде уредена политически.