Руският президент Владимир Путин нареди засилване на охраната по границите, съобщава "Ройтерс".

Целта е да се осигури "бързо" движение на руски военни и цивилни в украинските региони, които понастоящем са под контрола на Москва.

В поздравителен адрес до граничната служба - клон на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), по повод Деня на граничната охрана, Путин подчерта, че тяхната задача е "надеждно да покриват" линиите в близост до зоната на бойните действия.

През последните седмици атаките на руска територия зачестяват. Въпреки че ударите с дронове се извършват предимно по гранични региони, все повече такива се случват и дълбоко в страната - вчера бе поразен петролопровод северозападно от Москва.

"Необходимо е да се осигури бързо движение както на военни, така и на цивилни превозни средства и товари, като храни, строителни материали за хуманитарна помощ, изпратени до новите субекти на Руската федерация", настоя Путин в съобщение, публикувано в канала на Кремъл в "Телеграм".

Дронове в пет руски области

Дронове в пет руски области

Взривове и в Бердянск

Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк са четирите области в Украйна, чиято анексия Путин обяви през септември 2022 г. след провеждането на фиктивни според Киев референдуми. Руските сили обаче контролират само частично четирите региона.

Вчера официални лица съобщиха, че трима души са пострадали при украински обстрел в Белгород - регион, който беше цел на проукраински бойци тази седмица. Атаките предизвикаха съмнения относно отбраната и военния капацитет на Русия.

Руските Курска и Белгородска област, граничещи с Украйна, са най-честата мишена на атаки, които повреждат енергийната, железопътната и военната инфраструктура. Местните власти обвиняват Украйна за нападенията.

Въпреки че Киев почти никога не поема публично отговорност за атаки в Русия и на контролирана от руските сили територия в Украйна, заяви, че унищожаването на инфраструктурата е подготовка за планираната контраофанзива.

Вчера Украйна обяви, че е готова да започне отдавна дългоочакваното контранастъпление за отвоюване на територията, превзета от Русия в 15-месечната война - конфликт, който отне живота на хиляди и превърна украинските градове в руини.

Украински дронове отново са атакували петролна рафинерия в Краснодарския край

Украински дронове отново са атакували петролна рафинерия в Краснодарския край

Нова заплаха за руската територия