Парламентът на Словакия отхвърли само с един глас повече спорен законопроект, който би ограничил абортите в страната, предаде Euronews.

67 от 134-те депутати, присъстващи в 150-местния парламент на гласуването в четвъртък, подкрепиха мярката. Подобно предложение за ограничаване на абортите беше отхвърлено и преди една година, също само с един глас.

Законопроектът е внесен от консервативните депутати от "Обикновени хора" - водещата партия в коалиционното правителство, ръководено от министър-председателя Едуард Хегер.

Байдън иска Върховният съд да блокира спорната забрана за аборти в Тексас

Байдън иска Върховният съд да блокира спорната забрана за аборти в Тексас

След като апелативен съд възстанови рестриктивния закон

Сред предложенията беше удължаване на задължителния период на изчакване от 48 на 96 часа преди жените да получат достъп до аборт по тяхно желание. Също така щеше да се наложи жените да посочват причините си за прекъсване на бременността, а т.нар "реклама на аборта" щеше да бъде забранена, което пък щеше да намали достъпа до здравна информация.

Абортите са законни през първите 12 седмици от бременността в Словакия, която - подобно на Полша - е римокатолическа "крепост" в Източна Европа. След този период те са възможни само по определени медицински причини.

Лекарите в Словакия обаче имат право да откажат да извършат аборт поради възражение по съвест.

Сблъсъци на пореден протест на жени в Полша

Сблъсъци на пореден протест на жени в Полша

Срещу заб раната за аборти