Сайтът McClatchy разказва историята на един от топ командирите на „Ислямска държави", грузинецът Тархан Батирашвили, известен и като Абу Умар аш-Шишани или Омар Чеченски.

Докато служи в редиците на грузинската армия, Тархан минава обучение под ръководството на офицери от Силите със специално предназначение на САЩ.

Събеседник на сайта, пожелал анонимност, изтъква, че Батирашвили по време на военната си служба от 2006 до 2010 година е бил звездата на частта, обучавана от американските спецове.

В състава на грузинската армия той взима участие в конфликта в Южна Осетия, където показва „изключителни способности за асиметричен бой".

Той премина тук добро обучение и САЩ силно ни помогнаха, разказва друг информатор, бивш военен чиновник в Грузия. Той също иска анонимност, подари „значимостта на положението на Батирашвили в йерархията на „Ислямска държава".

По думите му, единствената причина Тархан да не замине да се бие в Ирак заедно с американците е, че е бил много необходим в Грузия.

След края на грузино-осетинския конфликт Батирашвили е арестуван и лежи 15 месеца за нелегално притежаване на оръжие. През 2012 година заминава за Сирия.

На баща си казал, че е прекаран в Истанбул, за да се измъкне от грузинското военно разузнаване.

Изданието коментира, че дори и преди гражданската война в Сирия, Истанбул не е необичайно място за чеченските джихадисти. Те са дбер дошли там, където лесно могат да се слеят сред етническите чеченци, живеещи в Истанбул.

Сирийската криза им дава кауза и поле за развитие на способностите, коментира чеченски боец, бил се две години в Сирия на страната на ислямистите.

По данни на Държавния департамент, Тархан е ръководил затворите на Ислямска държава, където са държани чуждите заложници. Освен това участва в работата на финансовото управление на джихадистите и ръководи операциите на групировката в Сирия.

През 2013 година е назначен за командир на силите на Ислямска държава в Северна Сирия - провинциите Алепо, Рака, Латакия и Идбил. Според някои източници Тархан е убит през ноември 2014 година.

Макар Абу Омар Чеченски да е роден в малко селце в Грузия, анализатори на екстремистки групи коментират, че след заклеването му във вярност на Ислямска държава, той придобива много силно въздействие върху голям брой мюсюлмани в Грузия и хиляди от тях се стичат от Кавказ към Сирия, за да се присъединят към екстремистката кауза.