Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Сергей Шойгу в интервю за държавния телевизионен канал "Россия-24" каза, че преди украинската инвазия в Курска област Киев е предложил на Москва взаимен ангажимент двете страни да не нанася удари по енергийни съоръжения и редица други категории цели и се твърди, че Владимир Путин е приел това предложение, съобщава Би Би Си.

Както описва Шойгу (цитиран от Интерфакс), това се случи така: "Турция ни предложи, каза, те (Украйна) получиха такова предложение, според което, ние се задължаваме да не нанасяме удари по енергийни съоръжения, да не нанасяме удари по съоръжения за ядрена енергетика и да не атакуваме търговския граждански флот в Черно море. Нашият президент взе решение и каза "да", "нека го направим".

Шойгу твърди, че след известно време Украйна е отказала да се съгласи с това споразумение, което според него е изненадало Русия.

Тази версия на събитията се представя от руски официални лица за първи път и липсва независимо потвърждение. Washington Post написа на 17 август, че страните са започнали да обсъждат взаимен отказ да атакуват енергийна инфраструктура (украински електроцентрали и електропроводи и руски рафинерии и петролни депа). Ядрената енергетика и търговският флот не бяха споменати в тази публикация.

Анонимни източници на вестника твърдят, че непреките преговори е трябвало да започнат в Доха през август с посредничеството на Катар, но след началото на украинската офанзива в Курска област (тя започна на 6 август), руската страна "отложила" (времето не беше споменато, но не беше казано, че окончателно е отменена първата среща с катарските посредници).

В същото време на 18 август официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че "никакви преки или косвени преговори между Русия и режима в Киев относно сигурността на обекти на гражданската критична инфраструктура не са водени и не се провеждат. "

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков внесе малко допълнение към думите на секретаря на Съвета за сигурност Сергей Шойгу, че Владимир Путин, преди началото на украинската офанзива в Курска област, уж е бил готов да спре атаките срещу украинската енергийна инфраструктура и търговския флот в замяна на ангажимент от страна на Украйна да не атакува руски петролни хранилища и рафинерии.

"Нямаше ясни договорености - това е първото нещо. Сега е трудно да си представим възможното постигане на някакви договорености на фона на ситуацията в Курска област", каза Песков пред репортери.

Русия: Настъплението край Курск сложи край на възможността за преговори

Русия: Настъплението край Курск сложи край на възможността за преговори

Русия твърди, че атаката срещу Курск означава липса на мирни преговори с Украйна засега, но запазва предложенията на Путин