Западните съюзници трябва да гарантират, че пропуските във военната помощ за Украйна няма да се повторят. За това настоя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

По време на посещение във Финландия той заяви, че Украйна се нуждае от "предсказуемост и отчетност" от съюзниците в НАТО по отношение на военната подкрепа.

"През последните месеци видяхме някои пропуски, някои забавяния в предоставянето на военна помощ за Украйна", призна Столтенберг по време на пресконференция заедно с финландския президент Александър Стуб.

"Трябва да гарантираме, че това няма да се случи отново", подчерта той.

Зеленски предупреден да не изисква „невъзможното“ от НАТО

Зеленски предупреден да не изисква „невъзможното“ от НАТО

Тази година Украйна няма да се доближи до влизане в НАТО поради опасения, че това ще въвлече Алианса във война с Русия

Преди дни Столтенберг заяви, че ако Украйна използва оръжия, доставени от западните ѝ съюзници, за нападение срещу руска територия, това не означава, че Алиансът е пряко замесен в конфликта.

По-рано той призова съюзниците от Алианса, доставящи оръжия на Украйна, да отменят забраната си за използването им за удари по военни цели в Русия.

Москва незабавно осъди призива му. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че коментарът на Столтенберг показва как "НАТО увеличава степента на ескалация, НАТО флиртува с военната реторика".

Руският президент Владимир Путин многократно е предупреждавал Запада, че рискува да предизвика глобална война заради Украйна и че пряк конфликт между Русия и НАТО би означавал, че светът е на крачка от Трета световна война.

Русия: НАТО провокира Украйна да продължава безсмислената война

Русия: НАТО провокира Украйна да продължава безсмислената война

Алиансът умишлено навлизал в нов кръг на ескалация на напрежението