Суданската армия преустанови преговорите в сряда за прекратяване на огъня и осигуряване на хуманитарен достъп, което поражда опасения от нови кръвопролития и хаос, каза судански дипломатически източник цитиран от Ройтерс.

Преговорите със съперничещите паравоенни Сили за бърза подкрепа (RSF) започнаха в началото на май и доведоха до декларация за ангажименти за защита на цивилни и две краткосрочни споразумения за прекратяване на огъня, които бяха многократно нарушавани.

Армията и RSF се споразумяха да удължат едноседмичното споразумение за прекратяване на огъня с пет дни точно преди да изтече късно в понеделник.

Двете страни нарушават едно примирие след друго, което поражда опасения за продължително насилие, което може да дестабилизира други страни в региона.

Жителите съобщават за тежки сблъсъци в южен Хартум и в Омдурман отвъд река Нил до късно във вторник.

Примирието беше сключено с посредничеството и се наблюдава дистанционно от Саудитска Арабия и Съединените щати, които твърдят, че то е било нарушено и от двете страни, но все пак е позволило доставката на помощни провизии на около 2 милиона души.

Войната принуди близо 1,4 милиона души да напуснат домовете си, включително повече от 350 000, които преминаха в съседни страни.

Райони на столицата са засегнати от широко разпространени грабежи и чести прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването. Повечето болници са спрени от работа.

Организацията на обединените нации, някои хуманитарни агенции, посолствата и части от централното правителство на Судан преместиха операциите си в Порт Судан, в щата Червено море на Судан, главният център за корабоплаване, който не беше обект на безредици.

Лидерите на армията и RSF заемаха висши позиции в управляващия съвет на Судан, откакто бившият лидер Омар ал Башир беше свален по време на народно въстание през 2019 г.

Те организираха преврат през 2021 г., тъй като трябваше да предадат ръководството на съвета на цивилни, преди да се скарат за командната верига и преструктурирането на RSF при планирания преход.

Военен преврат в Судан

Военен преврат в Судан

Военни без опознавателни знаци са поставили под домашен арест премиера Абдала Хамдок