Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси е поздравил Доналд Тръмп за победата му на президентските избори. Сиси е единственият ръководител на арабска страна, който се е срещал с Тръмп.

"Гардиън" припомня, че Русия е съюзник на Египет и че Тръмп е казал на Сиси по време на среща в Ню Йорк през септември, че евентуално "при администрация на Тръмп САЩ ще бъдат верен приятел на Египет, а не просто съюзник, на който може да разчита в дните и годините напред".

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Тръмп печели в 9 от 14 така наречените "суинг" щати

Говорителят на египетското външно министерство е уточнил, че Египет бил готов да работи с Тръмп. "Като цяло, искам да подчертая, че Египет има стратегически отношения със САЩ, които отиват отвъд това, кой точно е президентът в Белия дом", изтъкнал говорителят.

От своя страна премиерът на Индия Нарендра Моди също поздравил Тръмп, съобщава "Ройтерс".

Китайското външно министерство обяви, че Пекин очаквал с удоволствие да работи с новата американска администрация.

"Ние ще работим с новия американски президент, за да се гарантира стабилно и солидно развитие на двустранните отношения, както и да е от полза за народите на двете страни, както и за целия свят", изтъкна говорителят на китайското външно ведомство.

Пекин се надявал да бъде в състояние да изгради "взаимно изгодни" отношения със САЩ, посочвайки мащабния ръст в търговията между двете страни от 1960-те години насам.