Почти 90% спад на смъртните случаи от COVID-19 в световен мащаб в сравнение периода преди девет месеца отчете Световната здравна организация (СЗО), съобщи АП. 

Ръководителят на Организацията Тедрос Гебрейесус в сряда коментира, че данните дават "повод за оптимизъм", но все пак призова за бдителност, тъй като варианти на вируса продължават да се появяват.

Гебрейесус съобщи, че миналата седмица на СЗО са регистрирани малко над 9400 смъртни случая, свързани с коронавируса. През февруари тази година, каза той, седмичните смъртни случаи са надхвърлили 75 000 в световен мащаб.

"Изминахме дълъг път и това определено е причина за оптимизъм. Но ние продължаваме да призоваваме всички правителства, общности и отделни лица да останат бдителни", каза той по време на виртуална пресконференция от централата на СЗО в Женева. Почти 10 000 смъртни случая на седмица са твърде много за болест, която може да бъде предотвратена и лекувана."

Ръководителят на СЗО каза, че нивата на тестване и секвениране остават ниски в световен мащаб, както и различните нива при ваксинирането между богатите и бедните страни са все още големи и новите варианти продължават да се разпространяват.

Здравната агенция на ООН съобщи, че броят на новорегистрираните случаи на COVID-19 по света е над 2,1 милиона за седмицата, което е с 15% по-малко от предходната седмица. Броят на седмичните смъртни случаи е намалял с 10% в сравнение със седмица по-рано.

СЗО: Краят на пандемията от COVID-19 e близо

СЗО: Краят на пандемията от COVID-19 e близо

Броят на новите случаи на COVID-19 е намалял драстично

СЗО съобщава официално за 629 милиона случая и 6,5 милиона смъртни случая, свързани с пандемията.

Мария Ван Керхов, техническият ръководител на СЗО по COVID-19, цитира "значително подценяване" на истинската циркулация на вируса, тъй като наблюдението и тестването са намалели заедно със спада в броя на случаите. Тя каза, че епидемията от коронавирус "все още е пандемия и все още циркулира доста необуздано по света" - и ключовият фокус сега е върху хоспитализациите и смъртните случаи.

Най-големият брой новосъобщени случаи през седмицата е в Япония, с повече от 401 000, увеличение от 42% спрямо предходната седмица. Корея, Съединените щати, Германия и Китай, които отчетоха повече от 219 000 нови случая през седмицата - спад от 15% спрямо предходната седмица.

Китай регистрира 539 смъртни случая, свързани с COVID-19, през седмицата, което е увеличение от 10% спрямо предходната седмица.

Китай с COVID рекорд от 6 месеца

Китай с COVID рекорд от 6 месеца

Регистрира 4610 новозаразени с COVID-19 в събота, от които 588 са били симптоматични

Въпреки че броят им остава сравнително нисък, Китай неуморно следва стриктна политика на "нулева COVID" с карантини, блокади и почти ежедневни задължителни тестове, което разпалва протести и сблъсъци между жителите и властите.