Световната здравна организация - СЗО създава панел за проучване на последиците от редактирането на гени, след като китайски учен заяви, че е създал първите в света генетично редактирани бебета, съобщава АФП.

"Това не може да се прави без ясни насоки. СЗО обединява експерти и работим заедно с държавите-членки ... за да обсъдим стандартите и насоките, които могат да обхванат въпросите на етичната и социалната безопасност", заяви пред репортери в Женева ръководителят на здравната агенция на ООН Тедрос Аданом Гебрейсус.

 

Той коментира, че СЗО е в процес на създаване на панел, но не характеризира инициативата като пряк отговор на китайския процес.

Китайският учен Джианкуи защитава генетичната промяна на бебета

Китайският учен Джианкуи защитава генетичната промяна на бебета

Изследванията всъщност са позволени за изхвърлени ембриони, без да се създава бебе-човек

Тедрос Аданом Гебрейсус отказва да спекулира дали СЗО може да си представи бъдеще, при което някаква форма на редактиране на гени може да предложи ползи за общественото здраве.

Панелът ще започне с "чист лист. Може да се започне с въпроси, дали трябва да обмислим това. Трябва да сме много, много внимателни ... Не трябва да се занимаваме с редактиране на гени без да разбираме нежеланите последствия", обясни той и допълни, че групата ще включва учени, експерти на СЗО и правителствени медицински експерти.

Миналата седмица китайското министерство на науката и технологиите подчерта несъгласието си с експеримента за бебета за редактиране на гени и поиска спиране на "научната дейност на съответния персонал".

Твърденията на китайският учен са "шокиращи и неприемливи, и нарушават  морала и етиката, към която академичната общност се придържа", коментира китайският зам.-министърът Ксу Нанпинг.

Междувременно стана ясно, че китайският учен Джианкуи от Шенжен е изчезнал и никой не знае къде се намира.

Университетът в Шенжен, отхвърли твърденията, че е задържан, а говорителката обясни, че "не можем да отговорим на никакви въпроси по случая" и университетът ще информира своевременно медиите.

Китай забрани генното редактиране на бебета

Китай забрани генното редактиране на бебета

Водещи учени считат, че това би било възможно само, ако има непреодолими медицински нужди