Университетски преподавател в Афганистан, открит критик на забраната на талибаните за образование за жените, бе арестуван в Кабул, съобщава БиБиСи. Проф. Исмаил Машал е бил задържан, докато раздава безплатни книги.

Той стана известен, след като скъса академичните си записи на живо по телевизията в знак на протест срещу забраната на талибаните за университетско и средно училищно образование за жените.

37-годишният проф. Машал е обвинен в провокативни действия от талибаните.

Той е обвинен, че се опитва да навреди на талибанското правителство, като кани журналисти да се струпват на главен път и да създават "хаос", написа в Twitter Абдул Хак Хамад, талибански служител от Министерството на информацията и културата.

Талибаните забраниха на жените приемните изпити за университети

Талибаните забраниха на жените приемните изпити за университети

Така се потвърждава забраната за висше образование за афганистанките

Бивш журналист, проф. Машал ръководеше частен университет в Кабул, който имаше 450 студентки, учещи журналистика, инженерство, икономика и компютърни науки - всички курсове, които министърът на образованието на талибаните каза, че не трябва да се преподават на жени, защото са против исляма и афганистанската култура.

Когато талибаните обявиха през декември, че студентките вече няма да имат право да учат до второ нареждане, проф. Машал затвори напълно училището си.