Талибаните обявяват началото на ежегодната си пролетна офанзива, отхвърлят предложението за мирни преговори от президента Ашраф Гани, но обещават да се съсредоточат върху американските сили в Афганистан.

Обявяват кампанията "Ал Кандак", в чест на битка водена от пророка Мохамед в защита на Медина в ранните дни на исляма. В своето изявление талибаните отхвърлят мирните преговори като "заговор".

Десетки загинали и ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Десетки загинали и ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Взривил се пред център за регистрация в избирателните списъци

"Основното им усилие е да отклонят общественото мнение от незаконната чуждестранна окупация на страната, тъй като американците нямат сериозни или искрени намерения да сложат край на войната", обясняват талибаните.

За тях кампанията е реакция на по-агресивната военна стратегия на САЩ, приета миналата година, която има за цел да принуди бойците да влязат в  мирни преговори. "Основната цел ще бъде американските нашественици и техните разузнавателни агенти. Техните вътрешни поддръжници ще бъдат разглеждани като второстепенна цел", допълват талибаните.

САЩ призовават талибаните да преговарят с Кабул, не с Вашингтон

САЩ призовават талибаните да преговарят с Кабул, не с Вашингтон

След като отговориха хладно на предложението на властите

Хиляди американски войници са изпратени в Афганистан, за да подпомогнат обучението на армията, а на командирите е дадена по-голяма власт да извършат въздушни удари срещу бойците, което е обрат на предишната политика за поетапно оттегляне на американските сили.

Както и в предишни години, талибаните обещават да защитят живота на цивилни граждани и не споменават самоубийствените атентати от началото на годината.

Офанзиават очертава риск за парламентарните и областни избори, които се очаква да се проведат през октомври, започват усилията за регистриране на избиратели в отдалечени райони на Афганистан.

ЦРУ разширява операциите си за ликвидиране на талибани в Афганистан

ЦРУ разширява операциите си за ликвидиране на талибани в Афганистан

Операциите се ръководят от специално звено към ЦРУ

Оценките за териториалния контрол на талибаните варират, но Пентагонът изчислява, че 56% от страната е под контрола на правителството.

Според проучване на Би Би Си, бунтовниците са били активни в 70% от страната.

Кабул предложи големи отстъпки на талибаните за мир

Кабул предложи големи отстъпки на талибаните за мир

Гани призова талибаните да вземат участие в мирни преговори