Британският премиер Тереза Мей призова Европейския съюз към по-тясно сътрудничество със страните от Западните Балкани за противодействие срещу пропагандната кампания на Кремъл, предаде Би Би Си.

Като пример за агресивно поведение от страна на Москва тя посочи опита за преврат в Черна гора.

Черна гора обвини Русия в опит за преврат

Черна гора обвини Русия в опит за преврат

Главният специален прокурор Миливой Катнич

На срещата на лидерите от ЕС в Брюксел Мей предупреди, че нарастващата нестабилност в региона застрашава колективната сигурност на ЕС.

Тя призова лидерите да направят повече за противодействието срещу руските дезинформационни кампании, които дестабилизират ситуацията и да засвидетелстват по-осезаемо интереса на общността към региона.

Припомняме, в края на февруари специалният прокурор на Черна гора Миливое Катнич обвини руските спецслужби, че са организирали опит за преврат в страната на 16 октомври - в деня на парламентарните избори. Москва отрече да има нещо общо със случая.

Черна гора издирва двама руснаци и трима сърби за организиране на преврат

Черна гора издирва двама руснаци и трима сърби за организиране на преврат

Те са заподозрени от властите на Черна гора в организирането

Черногорските власти смятат, че заговорниците са планирали поредица от нападения и че основна мишена е бил премиерът Мило Джуканович.

От дирижирания хаос е трябвало да се възползва една от опозиционните партии, която да завземе властта и да осуети влизането на страната в НАТО, след което да предприеме сближаване с Москва.

Властите обявиха, че са предотвратили опит за държавен преврат и са задържали 20 сръбски граждани за участие в заговора.

Беше съобщено, че в организацията са участвали и двама руснаци - Едуард Широков и Владимир Попов, за които се смята, че са сътрудници на руските спецслужби.