Парижкият атентатор Салах Абдеслам официално е обвинен. Той ще сътрудничи на белгийската полиция и ще откаже екстрадиция във Франция. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на информация от неговия адвокат.

Пред журналисти в Брюксел адвокатът Свен Мари заяви: „Той сътрудничи на белгийското правосъдие. Франция иска неговата екстрадиция. Мога да ви кажа, че ние ще откажем екстрадиция във Франция”.

Абдеслам е трябвало да се взриви на Стад де Франс на 13 ноември

Абдеслам е трябвало да се взриви на Стад де Франс на 13 ноември

Това той е заявил пред разследващите по време на разпитите

Белгийски прокурори обявиха, цитирани от "Ройтерс", че Салах Абдеслам официално е обвинен в терористично убийство. Той е обвинен и в участие към терористична организация. Прокуратурата не уточнява към коя терористична организация, въпреки че "Ислямска държава" пое отговорност за атентатите във френската столица. Същите обвинения са повдигнати и на другия задържан вчера - Монир Аладж. 

По-рано бе съобщено, че белгийската полиция е преместила най-издирвания мъж в Европа от болница в тежко охраняван затвор. Там той трябвало да бъде разпитан и да му се повдигнат обвинения, след като бе арестуван при престрелка в Брюксел вчера.

Салах Абдеслам е първият заподозрян за активно участие в атаките в Париж, който е заловен жив. След стрелбата той бе откаран в болница в Брюксел, тъй като бе ранен в крака.

Белгийски и френски прокурори обсъдиха как да се процедира с разследването. 

Силите за сигурност ще търсят от Абдеслам информация за плановете и структурите на „Ислямска държава”, неговите контакти в Европа и Сирия, както и мрежите за подкрепа и финансиране.

Официални лица твърдят, че Абдеслам е бил в Париж в нощта на атентатите, но остава неясно каква точно е била неговата роля. Смята се, че той е избягал малко след това.

В същото време Европол призова за особена бдителност по границите след вчерашната акция в Брюксел. Причината е, че може още съучастници да опитат да избягат от Европа.

Белгия запазва нивото си за терористична заплаха на второто най-високо. Нивото се запазва, въпреки задържането на терориста Абдеслам, който бе преследван в продължение на месеци по подозрение, че е помогнал за организирането на парижките атентати.

Междувременно, френският президент Франсоа Оланд се срещна с ключови министри на кабинета и представители на силите за сигурност във връзка с ареста на Абдеслам.

Това, че Салах Абдеслам е заловен жив е голяма победа в борбата срещу тероризма, но не означава, че Франция ще свали своята охрана, заяви вътрешният министър Бернар Казньов.

Освен премиера, на срещата присъстваха министрите на вътрешните работи, правосъдието, на външните работи, високопоставени представители на силите за сигурност и началника на въоръжените сили.

„Целта, след ареста на Абдеслам и няколко негови съучастници, е да преразгледаме операциите, които се провеждат и да се борим срещу терористичните групи във Франция и Европа”, заяви член на антуража на Оланд.