Камион се вряза в пешеходци в Йерусалим на популярна алея с изглед към Стария град. Четирима души са загинали, а други 15 са ранени, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на информация от полицията и спешна помощ. Те определиха инцидента като умишлена атака.

"Това е терористична атака", заяви говорителката на полицията за Радио Израел. Медията съобщава, че тела са "осеяли улицата". Радиото допълва, че шофьорът на камиона е застрелян.

От Бърза помощ съобщиха, че 15 души са пострадали, като сериозно ранените са най-малко двама.

Би Би Си допълва, цитирайки израелската полиция, че предполагаемият терорист е забил камиона в група войници.

Местни медии съобщават, че трима войници са убити. По информация на ДПА жертвите са четири. Камионът се врязал във войниците, когато слизали от автобус. По данни на полицията са убити три жени и един мъж, всички на около 20 години.

На снимки в социалните мрежи се вижда камионът с няколко дупки от куршуми на предното стъкло.

Аварийни екипи продължават да работят по освобождаването на няколко души, които остават блокирани под камиона.

Полицията съобщи, че се работи по идентифицирането на шофьора. Органите на реда информират, че нападателят е застрелян от войници от групата, но веднага не е станало ясно дали е убит.

Местни медии съобщават, че нападателят е палестинец.

Терористът от Йерусалим е привърженик на „Ислямска държава”

Терористът от Йерусалим е привърженик на „Ислямска държава”

Това обяви Бенямин Нетаняху

Шофьор на автобус, който станал свидетел на инцидента, разказва, че камионът се врязал в групата войници и след като те започнали да стрелят по него, завил и ги прегазил отново.

По-късно стана ясно, че полицията е идентифицирала атентатора като жител на Източен Йерусалим. Бе потвърдено, че той е застрелян и убит от войниците на мястото.

Повече информация за атаката или самоличността на шофьора не се дава. Служител на реда заяви, че не е имало конкретни предупредителни знаци за атаката, които са могли да позволят нейното предотвратяване.

Пред израелска телевизия служител от екипа за извънредни ситуации заяви, че това е най-лошата атака с автомобил, която са виждали в Йерусалим напоследък.

Екскурзоводка, която е станала свидетел на атаката, споделя, че е чула изстрели и е видяла камионът да обръща и да удря групата войници за втори път.

На видео кадри се вижда, че камионът кара извън пътя с висока скорост преди да даде на заден ход към жертвите.

Той караше назад, за да смаже повече хора. Това беше много ясно, категоричен е свидетел.

По информация местна медия войниците били в Йерусалим като част от инициатива на армията да води военни на екскурзии, за да видят места с историческо и национално значение.

Атаката е станала на популярна алея. Говорителят на полицията обяви, че мерките за сигурност са затегнати в целия град.

Кметът на Йерусалим призова жителите да не позволяват "терорът да спечели" и допълни, че екстремистите ще платят висока цена.

"Няма лимит за жестокостта на терористите, които са готови да използват всички възможни средства, за да убият евреи и да навредят на рутинния живот в израелската столица", допълни той.

В социалните мрежи движението "Хамас" възхвали атаката и обяви, че шофьорът е бил освободен затворник. Говорител на групировката нарече атаката героичен акт и окуражи други палестинци да увеличат съпротивата.

Посланикът на САЩ в Израел специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток остро осъди атаката в Туитър.

Припомняме, че атаката идва няколко седмици, след като 12 души бяха убити при подобен терористичен акт в Берлин.