Западът не успя да се справи с предизвикателството на руската заплаха, нуждае се от силни лидери, които могат да мобилизират хората.

Професорът по политически науки Александър Мотил пише за това в колонка за The Hill. Той предлага да се анализира неотдавнашното изявление на норвежкия външен министър Еспен Барт Ейде, че никой не прави достатъчно, за да спечели войната в Украйна.

"Логичната мисъл зад него е следната: ако вярваш, както твърди Ейде и повечето страни от НАТО, че Русия на Путин е екзистенциална заплаха за Европа, тогава ще направиш всичко възможно да противодействаш на тази заплаха, като помогнеш на Украйна да победи.

Сега помислете за обратното: ако, както твърди Ейде, не правите всичко възможно, за да помогнете на Украйна, тогава следва, че не вярвате, че Русия на Путин е екзистенциална заплаха за Европа", пише Мотил.

"САЩ са най-големият лицемер от всички. С изключение на малка група пламенни поддръжници на Тръмп в Конгреса, американската политическа класа твърди, че в огромната си част подкрепя Украйна и разбира мащаба на руската заплаха.

Путин затяга режима, офанзивата в Украйна и заплахите към Европа

Путин затяга режима, офанзивата в Украйна и заплахите към Европа

Кремъл има шест месеца да предприеме военни или дипломатически инициативи и да увеличи своето предимство в Украйна, докато американците ще бъдат парализирани и неспособни да се движат поради предизборната кампания

Въпреки това Вашингтон се оказа неспособен да подчини електоралната политика и личните амбиции на очевидната възможност, че украинското поражение би означавало продължаване на руската експанзия и Трета световна война - и смъртта на хиляди американци", подчертава той.

Мотил смята, че неспособността на Запада да повярва, че Путин е новият Хитлер, може да се обясни с надеждите, че това е само "лош сън". "За съжаление, ако Путин постигне своето, техният сън може да се окаже постоянен", подчертава той.

WP: Планът на Тръмп за край на войната – дава Крим и Донбас на Путин

WP: Планът на Тръмп за край на войната – дава Крим и Донбас на Путин

Хвалбите на фаворита на републиканците за президент всъщност крият отказ от територии за Киев и според експерти, това е много лоша сделка

Той смята, че на Запада липсва нов Уинстън Чърчил или Франклин Рузвелт, които да мобилизират хората и смело да се изправят срещу заплахата от страна на Руската федерация.

"Иронията е, че Путин е сериен губещ, стратегически неудачник, който лесно може да бъде надхитрен от западен лидер, който се осмели да опита. Президентът Владимир Зеленски, въпреки всичките си недостатъци, се изправи на крака и въпреки липсата на политически опит успя да сплоти нацията и да каже "не" на Путин. Следователно появата на силни лидери е възможна и днес", пише Мотил.