Животът на британски граждани е застрашен в резултат на изтичането на данни от американското разузнаване, пише британският вестник The Times, позовавайки се на председателя на комисията по отбрана на Камарата на общините на британския парламент.

По-рано медиите съобщиха за изтичане на документ от 23 март, в който се твърди, че до 50 служители на британските специални сили са изпратени в Украйна заедно със служители на други западни специални части.

В документа не се посочва къде са разположени тези сили и какви задачи изпълняват.

"Значителна част от съдържанието на тези доклади е невярно, манипулирано или и двете", цитира Times говорител на британското министерство на отбраната. "Настоятелно препоръчваме никой да не приема тези твърдения за чиста монета."

Мадрид и Киев отричат присъствието на натовски войски в Украйна

Мадрид и Киев отричат присъствието на натовски войски в Украйна

Единството на Запада е неразрушимо

Докато Пентагонът се опитва да разбере източника на голямото изтичане на секретни данни, британски високопоставени чиновници, военни и служители на разузнаването не изключват появата на нови документи.

"Пентагонът не знае какво друго може да изникне", каза източник от службите за сигурност пред Times. "Наистина е тревожно и може да се появят още разкрития, преди да успеят да "затворят пробойната"."

Бившият командир на специалните сили и настоящ депутат от Лейбъристката партия Дан Джарвис каза пред изданието, че подобни операции с участието на британските специални сили обикновено са обвити в тайна.

"Всеки компромис с класифицирани материали по отношение на тяхното местоположение или брой е не само политически смущаващ, но и неблагоприятен от военна гледна точка. Рискува да застраши безопасността и ефективността на тези операции и може да изложи живота на британски граждани на риск", каза той.

Припомняме, че в сряда министърът на отбраната на Украйна, който бе на посещение в Мадрид заяви категорично, че изявленията, че войски на НАТО присъстват в Украйна, са чиста лъжа", като добави, че изключение правят само чуждестранните военни съветници.

Той също така заяви. че голяма част от изтеклите документи не са верни, че Украйна има пълно доверие на своя американски съюзник и че заедно те ще неутрализират последствията от това изтичане.

Франция отрича за свои войски в Украйна

Франция отрича за свои войски в Украйна

След теча на секретни документи на Пентагона

На 7 април говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред Си Ен Ен, че Русия няма ни най-малко съмнение, че САЩ и НАТО са пряко или косвено замесени в конфликта в Украйна. Така той отговори на въпрос за изтичането на секретни документи в социалните мрежи относно плановете на САЩ и НАТО за подготовка на въоръжените сили на Украйна за контранастъпление.

"Нивото на това участие постепенно нараства", каза той и добави, че "това усложнява цялата история, но не може да повлияе на крайния резултат от специалната операция".

Украйна отрича плановете за контраофанзивата ѝ да са изтекли в интернет

Украйна отрича плановете за контраофанзивата ѝ да са изтекли в интернет

Въпросните секретни документи били фалшиви