Повече от две седмици преди терористичната атака в предградията на Москва, правителството на САЩ е предупредило руските служители, че Crocus City Hall, популярно място за концерти, е потенциална цел.

Това пише The Washington Post, като цитира свои източници.  

Високата степен на конкретност, предадена в предупреждението, подчертава увереността на Вашингтон, че именно групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) е подготвяла нападение, което застрашава голям брой цивилни.

Това директно противоречи на твърденията на Москва, че предупрежденията на САЩ са били твърде общи, за да помогнат за предотвратяване на нападението.

Идентифицирането на концертната зала от САЩ като потенциална цел - факт, който не е бил коментиран досега - повдига нови въпроси за това защо руските власти не са предприели по-строги мерки за защита на мястото, където въоръжени мъже убиха повече от 140 души и подпалиха сградата.

Припомняме, че се появи и информация, че и Иран е предупредил Русия за възможността за голяма "терористична операция" на нейна територия миналия месец, след разследването на двойните атентати на 3 януари в град Керман, при които загинаха близо 100 души.

Клон на ДАЕШ пое отговорността за атаката, най-смъртоносната в Русия от 20 години. Официални представители на САЩ публично заявиха, че групата, известна като "Ислямска държава-Хорасан", "носи изключителна отговорност", но руският президент Владимир Путин се опита да хвърли вината върху Украйна.

Путин: Знаем кой е стрелял, сега искаме да знаем поръчителя

Путин: Знаем кой е стрелял, сега искаме да знаем поръчителя

"Радикални ислямисти" извършили нападението в Москва, но и Киев е виновен

Атаката още повече руши образа на силата и сигурността, който руският лидер се стреми да предаде, и разкри фундаментални слабости в апарата за сигурност на нацията, който беше погълнат от повече от две години война в Украйна. Във вътрешен план оперативните служители на Путин изглеждат по-загрижени да заглушат политическото несъгласие и опозицията срещу президента, отколкото да изкоренят терористичните заговори, според анализатори и наблюдатели на руската политика.

Самият руски лидер публично отхвърли предупрежденията на САЩ само три дни преди атаката от 22 март, наричайки ги "откровено изнудване" и опити за "сплашване и дестабилизиране на нашето общество".

Преди това NSC призна, че Съединените щати са предали информация "за планирана терористична атака в Москва", но не каза, че Crocus City Hall е посочена като възможна цел.

Говорител на Кремъл не е отговорил на въпросите на The Washington Post относно предупреждението на Crocus City Hall. Но във вторник Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване на Русия, каза пред репортери в Москва, че споделената от Съединените щати информация е "твърде обща и не ни позволява да идентифицираме напълно онези, които са извършили това ужасно престъпление".

Руското разузнаване: САЩ изкривяват картината на терора в "Крокус Сити Хол"

Руското разузнаване: САЩ изкривяват картината на терора в "Крокус Сити Хол"

СВР отново обвърза нападението с Украйна и косвено със САЩ

Наришкин каза, че в отговор на американското разузнаване Русия е "взела подходящи мерки за предотвратяване" на нападение. Но видеото от мястото на клането показва, че въоръжените мъже не са изправени пред значителна съпротива. Руските медии съобщиха, че специализирани полицейски части са пристигнали повече от час след началото на стрелбата, а след това са изчакали повече от 30 минути, преди да влязат в сградата, в който момент нападателите вече са избягали.

Някои от атентаторите се оказаха таджикистански граждани. Таджикистан задържа девет души, заподозрени във връзки с масовата стрелба.

Русия проследила терора до Киев, а ФСБ знае организаторите "поименно"

Русия проследила терора до Киев, а ФСБ знае организаторите "поименно"

Украйна незабавно да спре да подкрепя тероризма, да предаде извършителите и да компенсира жертвите

Членовете на терористична клетка от чужди граждани, задържани по време на специална операция в Дагестан, са доставяли пари и оръжие на терористите, извършили нападението в "Крокус Сити Хол".