Бившият украински министър-председател Юлия Тимошенко вероятно е била близка с престъпния бос Семьон Могильович, се отбелязва в публикация на "Уикилийкс", цитирана от руската официозна агенция РИА "Новости".

В грама на посланика на САЩ в Киев от 14 април 2006 г. се казва, че Тимошенко вероятно е свързана с организираната престъпност в Украйна. Изводът е направен въз основа на публикация в новинарския сайт "Украинска правда" за незаконното унищожаване на досието на Могильович, съхраняващо се в украинската Служба за безопасност.

Информацията за бизнесмена е била заличена от съратниците на Тимошенко - Андрий Кожемякин и Олександър Турчинов, който доскоро изпълняваше длъжността временен президент на Украйна. По онова време Тимошенко е била премиер на страната и Турчинов и Кожемякин са били под прякото й разпореждане.

Семьон Могильович (известен като Сергей Шнайдер) е в списъка на ФБР за най-издирваните престъпници. Според американските спецслужби той е замесен в 40 случая на рекет, измами, пране на пари и други икономически престъпления в различни страни по света. През април 2013 г. сп. Foreign Policy включи Могильович в списъка на най-влиятелните хора в света.

Тимошенко беше премиер на Украйна на два пъти - първо в периода февруари-септември 2005 г., а след това между декември 2007-а и март 2010 г. През 2004 г. тя заедно с Виктор Юшченко беше съпредседател на коалицията "Властта на народа", която ръководеше събитията по времето на "Оранжевата революция". През октомври 2011 г. Тимошенко беше осъдена на 7 години затвор за злоупотреба със служебно положение при сключването на газовите договори с Русия през 2009 г. През февруари т.г. Върховната Рада я амнистира и тя излезе от затвора.