Мъжът, заподозрян в очевиден опит за убийство на Доналд Тръмп, е лагерувал край голф игрището във Флорида с храна и пушка в продължение на почти 12 часа, като е чакал бившия президент, преди агент на Сикрет сървис да осуети потенциалната атака.

Това сочат съдебни документи, цитирани от АП.

Срещу 58-годишния Райън Уесли Рут са повдигнати обвинения за притежание на огнестрелно оръжие въпреки предишна присъда за престъпление и за притежание на огнестрелно оръжие със заличен сериен номер. Той не е произвел нито един изстрел и никога не е имал Тръмп в полезрението си, заяви изпълняващият длъжността началник на Сикрет сървис.

Рут се яви за кратко във федералния съд в Уест Палм Бийч, давайки началото на наказателно дело в последните седмици на президентската надпревара, която вече е белязана от насилие и сътресения. Въпреки че никой не е пострадал, това е вторият опит за покушение срещу Тръмп в рамките на няколко месеца и повдига нови въпроси относно сигурността, която му е осигурена в период на засилена политическа реторика.

Това накара съюзниците на републиканците и дори някои демократи да поискат да разберат как потенциален стрелец може да се доближи толкова близо.

Доналд Тръмп оцеля при опит за атентат на 13 юли по време на предизборен митинг в Пенсилвания.

Рут беше арестуван в неделя следобед, след като властите забелязаха огнестрелно оръжие, което стърчеше от храстите на голф игрището в Уест Палм Бийч, където Тръмп играеше. Той бил забелязан от агент на Сикрет сървис, назначен в охраната на Тръмп. Служителят на реда дори открил огън. Рут побегнал, преди да бъде заловен от органите на реда в съседен окръг, съобщиха властите.

Тръмп след стрелбата: "Никога няма да се предам"

Тръмп след стрелбата: "Никога няма да се предам"

Позиция на бившия президент

От ФБР цитират данни от мобилни телефони, които показват, че Рут е бил разположен край дърветата на голф игрището от около 1:59 до 13:31 ч. в неделя, което подчертава степента на планиране. Според писменото изявление от района, където е стоял Рут, са намерени цифров фотоапарат, заредена пушка тип АК-47 с оптически прицел и найлонова торбичка с храна.

Последният опит за убийство ускори опасенията, че насилието продължава да заразява американската президентска политика. Както президентът Джо Байдън, така и вицепрезидентът Камала Харис, претендент на Тръмп на изборите през ноември, осъдиха осуетеното нападение, като Харис заяви в публикация в Х: "Радвам се, че той е в безопасност. Насилието няма място в Америка."

Синът на Тръмп: Задържан е стрелецът, открил огън пред голф клуба във Флорида
Обновена

Синът на Тръмп: Задържан е стрелецът, открил огън пред голф клуба във Флорида

Открит е автомат АК-47

"Ще работим неуморно, за да осигурим отговорност, и ще използваме всички налични ресурси в това разследване", заяви в изявление главният прокурор Мерик Гарланд.

Властите не разкриха веднага никакви нови подробности за миналото на Рут, нито посочиха конкретен мотив в документите за повдигане на обвинение. Но големият му онлайн отпечатък подсказва, че става дума за човек с променящи се политически възгледи, чиято кулминация е очевидното пренебрежение към Тръмп и силното възмущение от глобалните събития, свързани с Китай и особено с Украйна.