Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху поздрави Доналд Тръмп за избирането му за президент на САЩ и го нарече "истински приятел на Държавата Израел", съобщава "Франс прес".

"Новоизбраният президент Тръмп е истински приятел на Държавата Израел и очаквам с нетърпение да работя с него за възхода на сигурността, стабилността и мира в нашия регион", изтъква десният израелски премиер в изявление.

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Тръмп печели в 9 от 14 така наречените "суинг" щати

"Непоклатимата връзка между САЩ и Израел се корени в споделените ценности, укрепени от общите интереси и задвижвана от споделената съдба. Уверен съм, че новоизбраният президент Тръмп и аз ще продължим да укрепваме уникалния алианс между нашите две страни и да ги доведем до по-големи висоти", посочва още Нетаняху, избягвайки спорни теми в изявлението си, за разлика от членове на правителството си.

Министърът на образованието Нафтали Бенет, който ръководи твърдолинейната еврейска партия "Дом", заяви след победата на Тръмп, че идеята за палестинска държава била "приключила".

"Победата на Тръмп е възможност за Израел незабавно да оттегли идеята за палестинска държава в центъра на страната, което ще навреди на нашата сигурност и справедлива кауза", изтъкна Бенет, очевидно препращайки към окупирания от Израел Западен бряг.

"Това е позицията на новоизбрания президент... Епохата на палестинската държава приключи", подчерта още образователният министър.

Други, включително политици от партията на Нетаняху "Ликуд", призова Тръмп да изпълни обещанието си да премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, в разрез с последователната политика на няколко американски администрации - както републикански, така и демократически.