Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че възнамерява лично да подпише споразумение с талибаните, което ще доведе до мир в Афганистан, съобщава ТАСС.

Американският президент разговаря с репортери на южната поляна на Белия дом, преди да отлети за Индия. В отговор на въпроса готов ли е при възможността да подпише мирно споразумение с талибаните, Тръмп подчерта: "Да, бих поставил подписа си върху него".

Според президента, талибаните са "уморени от битки", а афганистанците "хората искат да сключат сделка", което ще доведе до мир в тяхната страна.

Към момента е в сила седемдневно споразумение между САЩ и талибаните за намаляване на насилието, което ще доведе до подписване на мирно споразумение на 29 февруари.

Вашингтон се надява договореностите да доведат до прекратяване на най-дългата война в историята на САЩ.

Според ООН, 3493 цивилни са убити миналата година и 6989 са пострадали. Има 21% увеличение на цивилните жертви вследствие на нападения на талибаните и 18% ръст на жертвите в резултат на действия на афганистанските сили за сигурност и американските им съюзници, които са хвърлили най-много бомби през 2019 г. в сравнение с предишните години от 2013-та.

Тръмп отбеляза, че мястото за подписване на споразумението все още не е определено. Той подчерта, че "иска да види" колко дълго талибаните ще спазват примирието и ако всичко е успешно, той ще подпише споразумение. "Дойде време (американските военни) да се върнат у дома. И те (талибаните) искат да спрат, те се биеха дълго време".

"Ние сме там от 19 години. Вярваме, че те искат да сключат сделка. Искаме да сключим сделка. Мисля, че всичко ще се получи", обясни Тръмп.

100 000 цивилни са убити или ранени в конфликта в Афганистан последните 10 г.

100 000 цивилни са убити или ранени в конфликта в Афганистан последните 10 г.

Според ООН 3493 цивилни са убити миналата година и 6989 са пострадали