Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече разследването на Федералното бюро за разследване (ФБР) за предполагаем таен сговор с Русия опит за "преврат", като поиска главният прокурор Уилям Бар да разследва източниците на разследването.

"Това беше незаконно разследване, започна незаконно, всичко около него беше уродливо", коментира Тръмп пред журналисти в Белия дом, допълвайки: "Това беше опит за преврат."

Тръмп: Представители на ФБР извършиха държавна измяна с разследването за Русия

Тръмп: Представители на ФБР извършиха държавна измяна с разследването за Русия

Американският лидер даде първото си интервю от приключилото от специалния прокурор Робърт Мълър разследване

Той също така каза, че самият той не бил виждал или чел доклада за предполагаемата намеса на Русия в изборите през 2016 г., представен наскоро от специалния прокурор Робърт Мюлър.

"Аз спечелих", настоя той и отсече за пореден път: "Нямаше никакъв таен сговор, нямаше възпрепятстване на правосъдието."

Главният инспектор на министерството на правосъдието на САЩ Майкъл Хоровиц разследва предполагаемата злоупотреба на ФБР със Съда за наблюдение на външното разузнаване в продължение на малко повече от една година, а Бар заяви в изслушване пред комисия към Конгреса на САЩ, че окончателният доклад на Хоровиц трябва да бъде завършен до "май или юни".

Конгресна комисия на САЩ поиска целия доклад на Мълър

Конгресна комисия на САЩ поиска целия доклад на Мълър

24 срещу 17 конгресмени одобриха призовките

Разследването на Хоровиц се съсредоточава върху използването от страна на ФБР на "Досието Стийл" като доказателство за получаване на разрешение за подслушване на съветника от предизборния щаб на Тръмп Картър Пейдж. Досието беше съставено от бивш британски шпионин, платен от опоненти на Тръмп от предизборния щаб на Хилари Клинтън, като съдържаше множество твърдения за контакти на Тръмп с руснаците.

На изслушването вчера Бар също така казал пред конгресмените, че може да започне по-широко разследване на контраразузнавателното разследване срещу Тръмп, извършено от ФБР през 2016 г., започнато от открито мразещия Тръмп агент на ФБР Питър Стържък.

Тръмп нарече Стържък, Пейдж, бившия директор на ФБР Джеймс Коми и заместник-директора на службата Андрю Маккейб "лоши хора", а тяхното разследване "измама".

Путин счита резултата от разследването на Мълър в САЩ за предсказуем

Путин счита резултата от разследването на Мълър в САЩ за предсказуем

Отказва да коментира, дали иска Тръмп да бъде преизбран