Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Ким Чен-ун със същата съдба като тази на либийския диктатор Муамар Кадафи, ако севернокорейският вожд "не сключи сделка" за програмата си за ядрени оръжия, съобщават американските медии.

Тръмп отправил заплахата си по време на пресконференция в Белия дом, след като бил запитан за неотдавнашното предположение на съветника му по националната сигурност Джон Болтън, че "либийският модел" е шаблон за справяне със Северна Корея на предвидената среща между американския държавен глава и Ким на 12 юни в Сингапур.

Моделът, който Болтън е имал предвид, е договорката с Кадафи през декември 2003 г. да се откаже от програмата си за елементарни ядрени оръжия, като договорката включваше разрешението неговите центрофуги за обогатяване на уран да бъдат откарани в САЩ.

Пхенян отмени преговорите със Сеул

Пхенян отмени преговорите със Сеул

Гневна реакция заради военни учения на Южна Корея и САЩ...

Ала Тръмп е изглеждал като човек, който не е знаел за това споразумение и интерпретирал "либийския модел" като да означава интервенцията на НАТО през 2011 г. в Либия в подкрепа на бунтовниците, която в крайна сметка доведе до линчуването на Кадафи.

"Моделът, ако погледнете този модел с Кадафи, това беше пълен разгром. Влязохме там, за да го победим. Сега този модел ще се състои, ако не сключим сделка, най-вероятно. Но ако се разберем, смятам, че Ким Чен-ун ще бъде много, много щастлив", коментирал Тръмп, намеквайки, че оцеляването на комунистическия режим може да бъде гарантирано, ако Ким се съгласи да се разоръжи.

"Ние сме готови да направим много, и той е готов ... също да стори много, и смятам, че всъщност ще имаме добри отношения, ако приемем, че ще имаме среща и предполагайки, че нещо ще излезе от нея. И той ще получи протекции, които ще бъдат много силни", допълнил американският държавен глава.

КНДР заплаши да отмени срещата Ким-Тръмп

КНДР заплаши да отмени срещата Ким-Тръмп

КНДР никога няма да приеме икономическа помощ от САЩ

На въпрос дали коментарите му означават, че не е съгласен със своя съветник по националната сигурност, третият по време на неговото управление, Тръмп е посочил: "Смятам, че когато Джон Болтън направи това изявление, той говореше за това дали ще имаме проблем, защото не можем да позволим тази страна да има ядрени оръжия. Просто не можем да го направим."

Джоел Уит, бивш преговарящ на САЩ, който сега е старши изследовател в Института за САЩ-Корея в университета "Джонс Хопкинс", подчертава: "Вероятно е погрешното време да се отправят заплахи три седмици преди срещата между лидерите."

Коментарите на Тръмп идват в момент, когато срещата през юни е поставена под въпрос. Режимът в Пхенян реагира категорично срещу изявленията на Болтън през уикенда, който настоя, че Северна Корея ще трябва да унищожи ядрения си арсенал изцяло и незабавно. В сряда висш представител на севернокорейския режим обяви, че Ким няма да се срещне с Тръмп с такива "едностранчиви" цели.

Пхенян също така се оплака от съвместните военни учения, провеждани от американските и южнокорейските сили. Мисията на комунистическия режим в ООН излезе с изявление вчера, в което се твърди, че в ученията взимат участие бомбардировачи Б-52 и изтребители Ф-22. Той ги определи като "изключително провокативен и недобросъвестен акт".