Четири къщи са били повредени от безпилотни самолети камикадзе, изстреляни от Черно море. Работници от комуналните служби помагат на жителите да отстранят последиците от нападението.

Това съобщи кметът на Одеса Генадий Труханов, цитиран от "Укринформ".

"Врагът отново удари Одеса. Този път от безпилотни самолети камикадзе. Има загинали цивилни граждани и щети по жилищния фонд - става дума по-специално за четири къщи", пише Труханов.

Ръководителят на Одеската военна администрация Максим Марченко уточни, че в резултат на атаката с дрон е загинал един жител на Одеса, а друг е бил ранен.

Информацията на военните е, че Одеса е атакувана с три дрона "Шахид-136" около 15:00 ч. Единият дрон е свален над морето от противовъздушната отбрана, а другите два са унищожили административна сграда в района на пристанището. Пожарът е потушен от спасителните служби.

САЩ налагат санкции на четири ирански компании, доставяли дронове в Русия

САЩ налагат санкции на четири ирански компании, доставяли дронове в Русия

Мениджърът на една от компаниите е санкциониран и като частно лице

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Сергей Никифоров обвини Иран в своя акаунт във Facebook в петък, че доставя оръжия на Москва, добавяйки, че различни медийни съобщения не грешат, когато казват, че Иран помага на Русия.

Никифоров отбеляза, че Зеленски е инструктирал външното министерство да реагира на факта, че Кремъл използва оръжия, произведени в Иран.

"Това са стъпки на Иран срещу суверенитета и териториалната цялост на нашата държава, както и срещу живота и здравето на украинските граждани", написа той, като същевременно посочи, че Техеран по-рано заяви, че е готов да "посредничи в прекратяването Руска агресия срещу Украйна."

Северна Корея: Не изнасяме оръжие за Русия

Северна Корея: Не изнасяме оръжие за Русия

Иран доставя дронове на Кремъл

Припомняме, че по-рано вестник "Вашингтон пост" публикува статия, в която се посочва, че Иран доставя на Русия своите безпилотни самолети. Същите предположения бяха изказани и от служители на американската администрация.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков определи съобщенията като фалшиви. News York times публикува доклад, в който се позовава на американско разузнаване, според което се предполага, че Москва купува артилерийски снаряди и ракети с малък обсег от Северна Корея.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя поиска от Лондон и Вашингтон да предоставят доказателства на заседание на Съвета за сигурност.

Северна Корея отрече да е доставяла оръжия на Русия и не планира да го прави.