Франция, Германия и Обединеното кралство твърдят, че "развитието на Иран на балистични ракети с ядрена способност" противоречи на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща Техеран да не предприема никаква дейност, свързана с подобни ракети, съобщава "Таймс оф Израел".

Посланици от трите европейски държави призоваха генералния секретар на ООН Антонио Гутерес в писмо, да информира Съвета в следващия си доклад, че балистичната ракетна дейност на Иран е "несъвместима" с призива в резолюция на Съвета за одобряване на ядреното споразумение с Иран за 2015 г.

Писмото цитира кадри, публикувани в социалните медии на 22 април 2019 г., на невиждан досега полетен тест на нов вариант на балистична ракета Шахаб-3, "оборудван с маневрено средство за повторно влизане." В него се казва: "Пмищният двигател на Шахаб-3, използван в теста, е система от режими за управление на ракетни технологии категория 1 и като такава е технически способна да достави ядрено оръжие."

Европейците отбелязват, че доклад от Международната агенция за атомна енергия за 2015 г. относно възможните военни измерения на ядрената програма на Иран стига до заключението, че "обширни доказателства показват подробни ирански изследвания от 2002-2003 г. за въоръжаване на Шахаб-3 с ядрена бойна глава".

Служители в администрацията на Тръмп също заявиха, че Иран работи за получаване на ядрени ракети, нещо, което иранците отричат.

Нетаняху твърди: Иран разполага ракети в Йемен, които могат да ударят Израел

Нетаняху твърди: Иран разполага ракети в Йемен, които могат да ударят Израел

Иран се опитвал да се сдобие с прецизни оръжия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение през май 2018 г. Но споразумението все още е подкрепено от петте други страни - Франция, Великобритания, Русия и Китай, като всички са членове на Съвета за сигурност с вето, и Германия, която в момента служи на двугодишен мандат на съвета.

В писмото се казва, че "Франция, Германия и Обединеното кралство потвърждават отново твърдия си извод, че развитието на ядрените балистични ракети и свързаните с тях технологии не е в съответствие с ракетната разпоредба в резолюцията на Съвета".

Тази разпоредба настоятелно призовава Иран "да не предприема никаква дейност, свързана с балистични ракети, проектирани да могат да доставят ядрени оръжия." Но не изисква Техеран да спира такава дейност, а иранското правителство настоява, че всичките ракетни дейности са законни, а не ядрени.

В писмото на европейците се казва, че са използвали "експлоатационните характеристики" на режима за управление на ракетните технологии и ракетната система трябва да може да достави поне 500-килограмов полезен товар в обхват от поне 300 километра (185 мили), за да бъде ядрено способна.

В писмото на европейците се казва, че тези дейности "са най-новите в дълга поредица от напредък в иранската технология за балистични ракети" и "освен това Иран продължава разпространението на балистични ракетни технологии в региона" в нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност.

Съветът за сигурност насрочи заседание на 19 декември, за да обсъди прилагането на резолюцията от 2015 г. относно ядреното споразумение в Иран.

По време на миналогодишната среща държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова съвета отново да забрани иранските балистични ракети, способни да доставят ядрени оръжия, и да поддържа оръжейно ембарго, което трябваше да бъде отменено през 2020 г. в рамките на ядрената сделка.

Пентагонът предупреждава, че Иран тайно изгражда ракетен арсенал в Ирак

Пентагонът предупреждава, че Иран тайно изгражда ракетен арсенал в Ирак

Имат индикации, че може да удари Израел, Саудитска Арабия и американските войски

Външният министър Израел, Кац призова за военна коалиция на западните и арабските държави, начело със САЩ, да сплашат Иран и да ограничат ракетното му развитие и "агресивност".

Кац се позовава на писмото, изпратено предния ден от Франция, Германия и Обединеното кралство до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

"Необходимата стъпка сега представлява ефективна военна заплаха на западно-арабска коалиция, ръководена от САЩ, срещу иранския режим, за да се спре агресивността му. Това е решаващият момент", обяснява Кац. 

По-късно Кац даде изявление, в което заяви, че инструктира министерството си да представи всички нарушения на Техеран от ядреното споразумение на предстоящо заседание на Съвета за сигурност на ООН относно прилагането на резолюцията от 2015 г.

Лидерът на опозиционната партия Бени Ганц приветства писмото на трите европейски нации до ООН и предупреждава, че "за съжаление, това не е нещо ново."

"Иранският режим участва в непрекъснати усилия за получаване на оръжия за масово унищожаване и способности за изстрелване. Европейските нации също разбират, че Иран представлява опасност за световния мир и за регионалната стабилност. Дойде време да преминем отвъд писмата и да предприемем действия", обяснява Ганц, който е и бивш началник на щаба на силите за отбрана на Израел.

Премиерът Бенямин Нетаняху призова за засилени действия срещу Иран, като посочи, че скорошните вълнения в Ислямска република предлагат възможност за сваляне на режима.

"Иранската агресия нараства, но империята й се олюлява. И аз казвам: нека й помогнем още повече". Нетаняху критикува споразумението JCPOA като недостатъчно, а Иран редовно заплашва да унищожи Израел, допълва "Таймс оф Израел".

Нетаняху: Иран планира атаки срещу Израел

Нетаняху: Иран планира атаки срещу Израел

Взети са необходимите мерки, увери премиерът